Alexandra Nechita, pictură tribut pentru 11 septembrie

De Erika Chivu, pe

Pictura realizată în memoria atentatelor de la 11 septembrie a fost o mare provocare pentru Alexandra Nechita. Dar Micuţa Picasso a ţinut să redea aşa cum ştie ea cel mai…
… bine emoţiile pe care le-a simţit în ţara adoptivă, imediat după tragicul eveniment.

Cunoscută de români drept Micuţa Picasso, numele pe care şi l-a câştigat în copilărie, Alexandra a avut prima expoziţie în SUA, la Los Angeles, când avea doar 8 ani. Îndrăgostiţi de arta ei, americanii s-au înghesuit să-i admire picturile şi au adoptat-o imediat. Oprah Winfrey, Whoopi Goldberg, Phil Collins, Lionel Ritchie sunt doar cei mai cunoscuţi dintre americanii care au în casele lor tablourile Micuţei Picasso.

Trăind printre ei împreună cu părinţii, Alexandra a trăit evenimentele de la 11 septembrie ca orice american, iar la 10 ani de la tragedie a simţit nevoia să aducă un tribut victimelor şi în acelaşi timp să celebreze puterea şi încrederea poporului care a adoptat-o. Şi cum poate un artist să facă asta dacă nu prin arta sa?

Pictura tribut a fost una din cele mai mari provocări din viaţa de artist a Alexandrei Nechita. „Nu doar pentru că a fost cel mai mare tablou pe care l-am creat (7 metri lungime şi aproape 3 metri lăţime), ci pentru că m-am simţit copleşită de emoţii”, recunoaşte Alexandra.

Privind pânza goală din faţa ei s-a simţit furioasă şi neputincioasă. „În final, după săptămâni întregi mi-am recâştigat încrederea şi convingerea că pot spune ceva prin pictură – într-un final am redescoperit în mine speranţa: o speranţă care, în cazul americanilor, poate fi pusă la încercare, dar nu distrusă.”

Alexandra Nechita, pictură tribut pentru 11 septembrie

„Acest tablou înfăţişează durerea noastră, agonia, dar şi puterea, speranţa noastră. Ceea ce a fost gândit pentru a ne dezbina nu a făcut decât să ne unească. Ceea ce a fost gândit pentru a ne face mai slabi, de fapt ne-a întărit.”

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter