Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce obiceiuri se respectă pe 1 octombrie

De Adina Zamfir, pe

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit în fiecare an la data de 1 octombrie în calendarul ortodox. Este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Citește ce semnificație are sărbătoarea și ce tradiții se respectă de Acoperământul Maicii Domnului.

Cuprins

Ce semnificație are sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaherne, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreagă lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”.

Acesta este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica în fiecare an, la data de 1 octombrie, pentru a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Rugă de Acoperământul Maicii Domnului

Rugă la Acoperământul Maicii Domnului

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău.”

Tropar la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

„Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.”

Condac la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

„Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.”

Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

Pentru creștini, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută și ca “Pocroave”. Tradiția spune că în această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă.

Tot în această zi, creștinii țin post, pentru a fi feriți de boli și necazuri. Tradiția spune că postul trebuie ținut până la prânz și se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.

Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procoavă să le acopere capul cu păr

Se mai spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită.

Ce sărbători mai sunt în calendarul ortodox la 1 octombrie

În calendarul ortodox, la data de 1 octombrie se mai face pomenirea:

  • Sfantului Iosif de la Bisericani;
  • Sfantului Chiriac de la Bisericani;
  • Sfantului Apostol Anania;
  • Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
  • Sfantului Cuvios Roman Melodul;
  • Sfantului Mucenic Domnin;
  • Sfantului Cuvios Ioan;
  • Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul;
  • Sfantului Ioan Cucuzel;
  • Icoanei Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra – Koukouzalissa;
  • Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter