Ionel Popa, specialist în prostetică şi makeup FX. Vezi ce înseamnă!

De Revista Unica, pe

Ionel Popa este specialistul în machiaj care m-a transformat în spiriduş şi m-a învăţat să creez primul efect special.
Nu sunt un Grinch adevărat, încă mai fredonez „there’s a season…”, sunt doar un spiriduş şugubăţ, atent construit de mâna profesionistului Ionel Popa. Transformarea a durat trei ore, şi printre aplicaţiile realizate de Ionel,  nasul, fruntea, urechile şi dinţii, care dau viaţă spiriduşului din imaginaţia artistului, am ascultat jazz şi povestea unei cariere în machiaj de film, care începe în urmă cu 15 ani.

Prostetică şi makeup FX

Aşa îi spun americanii acestui tip de machiaj special. Dincolo de graniţele noastre, există însă o întreagă industrie cu oameni specializaţi  în  aplicaţii de păr, construcţie părţi de corp etc. Ionel Popa face toate aceste lucruri singur. A învăţat  meserie pe platourile de la Castelfilm, pe vremea când lucra ca asistent-scenograf şi construia recuzită specială pentru filme.
De la recuzită la makeup a fost doar un pas. Ionel spune că imaginaţia s-a îmbinat cu pasiunea, iar cei patru ani petrecuţi în ucenicia unor nume importante în efecte speciale, Gary J. Tunnicliffe şi John Vulich, l-au încurajat să înceapă o carieră pe plaiurile româneşti. La 34 de ani, Ionel Popa a lucrat la peste 90 de filme şi, la propunerea regizorului Radu Munteanu, şi-a folosit talentul şi în reclame. Când l-am cunoscut pe Ionel la atelier, tocmai pregătea un cordon ombilical pe care îl aplica unui nou-născut, construit atât de natural, pentru filmul lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”.

Materialele contează 90%

Materialele te ajută să-ţi pui în valoare ideile. Fie că eşti începător, fie profesionist, materialele fac diferenţa. În fiecare lună apar noutăţi pe piaţa produselor de machiaj pentru efecte speciale şi trebuie să ţii pasul cu ultimele tendinţe. Ionel Popa le comandă din Londra sau le primeşte de la prieteni din diferite colţuri ale ţării, dar cu o simplă căutare pe google, găseşti site-uri specializate în acest domeniu.

Câteva sfaturi de la specialist

Jobul de makeup artist nu este acelaşi lucru cu specialist efecte în machiaj. „Nu oricine poate să construiască un corp amputat, creier împrăştiat sau un spiriduş” (…zâmbeşte) „E mai uşor să îmbătrâneşti un om decât să-i ascunzi cearcănele şi să-l faci frumos. Ca să faci această meserie îţi trebuie răbdare, imaginaţie, experienţă, pe care o capeţi lucrând alături de un profesionist şi dorinţa de a face imposibilul, urmărind filme ca „Exorcist 1″, unde efectele speciale sunt create de Dick Smith, tăticul nostru în această meserie”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter