Cum să supraviețuiești într-un birou open space

De Revista Unica, pe
Acest articol a fost scris într-un birou tip open space. S-au folosit căști, s-a ascultat muzică, s-a convocat toată puterea de concentrare, s-au făcut pauze lungi și dese, iar în final probabil că scrierea sa a durat ceva mai mult decât dacă ar fi fost scris pe o bancă, în parc. Dacă vă recunoașteți în cele de mai sus, citiți în continuare.

Din toate mărturiile pe care le-am adunat despre viața în birourile tip open space, specifică marilor companii multinaționale, reiese că lucrurile nu stau deloc roz, așa cum și-ar dori angajatorii care folosesc acest tip de spațiu de lucru datorită costurilor mai scăzute, dar nici atât de gri și lipsite de perspectiva pe cât par din afară. Cele mai comune „plângeri” țin de lipsa de intimitate și de scăderea puterii de concentrare, mai ales în cazul celor localizați lângă colegi mai… zgomotoși. La plusuri se numără tocmai socializarea intensă, flexibilitatea și apropierea de colegi, de la care poți întotdeauna să ceri un sfat sau ajutor într-o problemă profesională. Cel mai eficient lucru este crearea unui set de reguli, mai mult sau mai puțin formale, pe care să le respecte toți cei care lucrează în spațiul respectiv (ex: „conversațiile personale se vor purta pe un ton cât mai scăzut”); în rest ține de ingeniozitatea fiecăruia să-și găsească propriul echilibru și să-și personalizeze cât mai plăcut spațiul și modul de lucru.

Tips & tricks de la angajati pentru a supraviețui în open space:

Nona Beicu, Project Manager CSR într-o companie de telecomunicații mobile, 8 ore pe zi, timp de 2 ani.
Nu recomand nimănui să lucreze în open space, cred că este de evitat din foarte multe motive. Tot zgomotul de fond te poate afecta în timp și poți deveni mai nervos și mai agitat din cauza asta. Pe mine m-au ajutat căștile și muzica pe care o ascultăm că să mă relaxez, însă nu poți să faci asta în mod constant.

Andreea Molocea, Technical Key Account Manager partea de IT, 7-8 ore pe zi, cu lunch break de o oră.
Nu sări pauza de prânz și, dacă îți permite locația, ieși și mănâncă într-un parc sau un local simpatic, evită să mănânci în fața calculatorului.
Citește în drum spre job, în pauze, în drumul dinspre job. |mi place când prind ocazia să mă conectez cu lucrurile care îmi plac și să mă deconectez de la subiectul „job”.
Fii drăguț cu colegii, dar nu te lăsa folosit. Ajută când poți și lasă-te ajutat.
|ntreabă când nu știi. |n openspace acesta este un skill foarte ușor de folosit și căutat. Toți ne întrebăm între noi, nimeni nu are pretenția că ar trebui să știm tot sau să facem tot.

Norbert Matei, consilier de shopping și stilist, lucrează de doi ani într-un departament de marketing cu program flexibil.
Nu te sparge în glume când cineva are trei vene umflate pe gât și un ochi aproape ieșit din orbită. Nu fura mâncare. Un lanț din agrafele de hârtie ale tuturor colegilor pe săptămână e destul.

Roxana Dalio, actuar într-o companie de asigurări de viață, timp de trei ani, 8 ore pe zi.
In primele zile ar trebui să te familiarizezi cu regulile nescrise ale biroului și să le aplici.
Să ai întotdeauna la birou un pulover gros și o eșarfă (am zis eșarfă, ca să nu zic căciulă).
Niciodată să nu-ți expui problemele personale, vorbește la telefon cât mai departe.
Folosește căști (de preferat unele mari și strident colorate) doar ca să pari ocupat. Poți afla lucruri interesante când au impresia că nu ești atentă.
Pauzele de fumat sunt și pentru nefumători. Socializează la o țigară, ies bârfe mișto la iveală.
Ai răbdare, că acum se face 5.30 și pleci acasă.
Nu sta peste program, chiar dacă în primele zile rămân toți și se uită urat. Se vor obișnui că ai ceva de făcut.

Sfatul psihologului

Principalul minus al spațiilor de muncă de tip hală este acela că suprasolicită psihic, bombardându-i pe angajați cu un număr prea mare de stiumuli vizuali și auditivi. Efectele sunt oboseala și agitația permanentă. Lipsa unui spațiu personal poate fi mai greu de suportat pentru cei mai degrabă introvertiți, însă chiar și cei care iubesc grupurile sociale mari vor fi adesori distrași de acest tip de mediu extern. Creierul muncește mai mult pentru a se concentra în comparație cu un mediu liniștit, și în plus sunt necesare capacități bine dezvoltate de blocare a sunetelor externe. Altfel spus, este nevoie de mai mult efort pentru același tip de rezultate. Dacă o persoană este obosită sau nu are capacitate bună de concentrare, atunci eficiența muncii și calitatea rezultatelor scad vizibil.
Există totuși soluții pentru a crea atmosfera unui spațiu personal de lucru. Primul pas este să ne delimităm vizual acest spațiu cu ajutorul unor obiecte care să fixeze atenția și să prevină mintea să se împrăștie. |n acest sens, plantele și tablourile neutre sunt cele mai indicate. Similar, avem nevoie de izolare fonică –  o putem obține folosind căști și muzică ambientală care să ne permită în egală măsură să ignorăm zgomotele din jur și să ne concentrăm asupra sarcinilor zilnice. (Carmen Moldoveanu)

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter