Cum arată viaţa de corporatist?

De Adina Radu, pe

„Vreau să fiu propriul meu stăpân, să ştiu că muncesc pentru mine”. „Îmi doresc propria mea afacere, chiar dacă asta ar presupune sacrificii şi riscuri”.
Am auzit de atâtea ori astfel de vorbe încât e cazul să ne întrebăm ce se va întâmpla când lumea va fi plină de antreprenori, de afaceri de succes şi cine va mai munci atunci.

Dar pentru cine nu are talent antreprenorial, sau nu se vede lucrând pentru un start-up sau o firmă înghesuită într-un apartament, atunci viaţa de corporatist poate fi una dintre soluţii. Cum arată viaţa într-o corporaţie? Cu ce este diferită de orice alt mediu de lucru? Care sunt avantajele şi dezavantajele de a fi corporatist?

Cu sigurantă, oricine a petrecut chiar şi o perioadă scurtă de timp într-o astfel de organizaţie ar avea cel puţin o poveste interesantă de zis. O să încercăm să găsim cateva caracteristici generale, comune oricărei organizaţii de tip corporatist.

Orice corporaţie are regulile ei, în general foarte multe, reguli ce sunt făcute cunoscute angajatului încă din momentul recrutării. Există un program fix pe care toata lumea trebuie să îl respecte şi în unele companii există un sistem de beneficii şi penalizări în funcţie de timpul pe care angajatul îl petrece la job. Pentru cei care nu pot respecta un program fix, un astfel de job va fi cu adevărat o povară.

Însă este posibil ca momentul în care decizi să porneşti  pe cont propriu să coincidă cu începtul unor perioade lungi de muncă zi şi noapte, fără weekend-uri libere sau vacanţe.

Responsabilitaţile, deşi exista, nu te apasă aşa de tare cum te-ar stresa în cazul în care ai avea propria afacere şi ai fi nevoit să îţi asumi toate urmările deciziilor tale. Într-o corporatie mare, dacă nu ştii cum să rezolvi o problemă, dacă eşueaza un proiect sau nu iţi termini un task, ai suportul întregii echipe sau cel puţin aşa ar trebui să se întâmple.

O corporaţie este împărţită în departamente specializate, fapt ce uşurează atât munca, cât şi comunicarea în rândul echipelor şi facilitează un circuit al informaţiilor. Şi dacă tot am amintit de comunicare, acesta poate fi un subiect sensibil şi probabil punctul cel mai slab al acestui tip de oranizaţii. Oamenii în mare parte nu se cunosc între ei şi de regulă interacţiunea se produce doar între membrii unei echipe.

Deşi riguroasă şi plină de reguli, o companie de mari dimensiuni oferă mult mai multă stabilitate decât oricare alta. Angajatorul se obligă, în marea majoritate a cazurilor, să ofere confort, asistenţă şi siguranţă angajatului său.

Există şi pachete de beneficii de care angajaţii pot avea parte, începând cu bonusuri şi terminând cu traininguri, cursuri şi certificări pe care compania le oferă angajaţilor, în funcţie de performanţa sau de poziţia pe care o ocupă.
În mare parte nu se poate face o distincţie clară între avantaje şi dezavantaje, pentru că depinde de modul de percepţie al fiecăruia şi de asteptări.

Daca eşti pregătit să respecţi un program strict, sa nu fii deranjat că pauza de masă se ia la ore fixe, uneori să îţi planifici viaţa personală în funcţie de treaba pe care o ai la job,  dacă ai răbdare şi suficientă motivare pentru a promova şi eşti în acelaşi timp o persoană organizată, riguroasă şi eficientă  atunci viaţa in marile cladiri de sticlă ţi se potriveşte şi s-ar putea chiar să îţi placă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter