Cum ar trebui să ceri feedback în carieră

Când ai în plan să-ți schimbi jobul și să te îndrepți spre un domeniu de viitor, care să-ți ofere oportunitatea de a-ți dezvolta abilitățile, cum ar fi domeniul IT, probabil că primul impuls este să cauți cursuri și tutoriale. Însă, la fel de important este să ceri și feedback. Pentru că te vei întreba care este nivelul tău de cunoștințe, dacă lucrezi conform așteptărilor echipei sau cerințelor business-ului. Iar o abordare deschisă, bazată pe curiozitate, nu poate decât să arate implicarea ta și să te ajute atât în dezvoltarea cunoștințelor, cât și în crearea unei relații cu oamenii din echipa ta.

Teoria sună atât de bine, însă, în practică, te poți simți cuprinsă de emoții când e momentul să ceri feedback. Descoperă ce plusuri îți poate aduce feedback-ul, dar și cum ar trebui să-l ceri într-un mod organizat, astfel încât să obții insight-uri valoroase din partea celor mai experimentați colegi.

Text: Mihaela Pascari

Ce câștigi în plan profesional când ceri feedback:

  • Îți îmbunătățești rezultatele. Vei primi o evaluare din mai multe unghiuri a performanțelor tale, dar și idei la care poate nu ai reflectat, dar care te pot inspira pentru a-ți atinge obiectivele.
  • Îți corectezi greșelile. Feedback-ul de la manageri și colegi te ajută să înțelegi zonele în care ar trebui să faci îmbunătățiri, dar și cum poți corecta anumite greșeli pe care le faci.
  • Ai oportunitatea de a învăța de la colegii tăi. Când ai alături o echipă formată din oameni cu experiență, este important să profiți pentru a deprinde abilități, sfaturi și chiar ghidare în carieră.

8 pași pentru a obține un feedback constructiv în carieră:

1. Creează un plan înainte de a cere feedback

Când pregătești agenda, definește tipul de feedback pe care dorești să-l primești. Poate vrei să primești o evaluare cu privire la performanța ta în proiecte sau în sarcinile de lucru. De asemenea, poți cere feedback despre diferite abilități, cum ar fi comunicarea, relația cu diferiți clienți, planificarea timpului, rezolvarea problemelor. Dacă ai o imagine clară despre feedback-ul pe care îți dorești să-l obții și răspunsurile vor fi concrete și detaliate.

2. Alege persoanele cărora le vei cere feedback

Atunci când decizi la cine să apelezi pentru sfat, este util să te îndrepți spre persoane în care poți avea încredere și au o perspectivă relevantă.

Gândește-te la colegii, la  liderii a căror muncă o respecți și care simți că sunt avizați să-ți ofere feedback pe subiectul tău de interes.

De exemplu, un manager de recrutare ar putea să-ți ofere feedback despre prestanța ta la interviu. Cu toate acestea, probabil că nu va putea să-ți ofere o evaluare relevantă a abilităților tale în IT. Dacă lucrezi în testare software, cel mai potrivit este să ceri feedback de la liderul echipei, de la developeri și de la clienți.

3. Începe prin a cere feedback trainerilor și colegilor de curs

Dacă îți dorești să-ți dezvolți abilitățile în domeniul IT și să te obișnuiești cu feedback-ul trainerilor, dar și colegilor care au aceeași pasiune ca tine, poți apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să-i ceri feedback pentru a ști la ce nivel te afli și ce ar trebui să mai îmbunătățești. De asemenea, poți cere feedback colegilor și să faci schimb de experiență cu ei, pentru a deprinde noi abilități. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a – – permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

4. Urmează  planul tău de întrebări

Pentru a obține feedback-ul potrivit, ai nevoie de întrebările potrivite. Gândește-te dacă există zone în care simți că nu te descurci prea bine sau în care ai tendința de a te supraevalua, deși primești semnale din partea echipei, că ar trebui să faci îmbunătățiri.

Folosește întrebările deschise pentru a afla exact unde să plusezi, cum să-ți gestionezi timpul, ce să înveți nou pentru a te califica pentru următorul proiect.

Întrebări pentru team leader:

  • Care sunt modalitățile specifice prin care pot sprijini mai bine echipa?
  • Care este părerea ta despre felul în care gestionez timpul?
  • Ce părți ale stilului meu de lucru și comunicare te preocupă cel mai mult?
  • Ce pași pot face pentru a mă pregăti pentru următorul proiect sau pentru următorul rol în companie?

Întrebări când ceri feedback de la colegi

Ei îți pot oferi sfaturi directe și poate ușor de tolerat. Te pot mobiliza să faci schimbări în plan profesional care se vor reflecta și în plan social.

  • Care sunt punctele mele forte? Dar punctele în care aș putea face îmbunătățiri?
  • Pe o scară de la 1 la 10, cât de eficient mă găsești? De ce?
  • În ce moduri îmi pot schimba sau îmbunătăți abilitățile de lucru cu tine și echipa?
  • Ce sugestii ai pentru a mă ajuta să fiu mai bun în rolul meu?

5. Ia notițe
Notează-ți ideile care apar în timpul conversației. Prin această abordare, arăți că prețuiești informațiile pe care le primești și vrei să-ți amintești feedback-ul, pentru a putea face schimbări.

6. Creează o strategie de optimizare pe baza feedback-ului
Gândește-te ce vei face cu feedback-ul după ce îl primești. Creează un plan pas cu pas care descrie modul în care îl vei implementa. Iată cum poți face acest lucru:

  • Analizează feedback-ul pe care ți l-ai notat și schimbăril pe care le-ai putea face imediat.
  • Gândește-te la schimbările care ar putea necesita mai mult timp și creează o strategie pas cu pas pentru a le pune în acțiune.
  • Solicită o întâlnire cu persoana care ți-a oferit feedback-ul pentru a-ți evalua progresul. Astfel vei fi mai motivat să faci schimbări.



7. Arată apreciere pentru feedback
Este o idee bună să-ți arăți oficial recunoștința după ce un coleg a dedicat timp pentru a-ți oferi o evaluare. Îți poți arăta aprecierea față în față sau printr-un e-mail. Follow-up-ul este util pentru că te ajută să dezvolți relații profesionale din care ai de învățat.

8. Solicită feedback în mod regulat
Fiecare lider de echipă sau coleg va avea un ritm diferit de a oferi feedback, dar este o idee bună să ceri feedback înainte să fii evaluat oficial. Astfel vei dezvolta o relație cu liderul echipei sau cu ai tăi colegi, care nu poate fi decât o sursă de inspirație pentru a te dezvolta profesional.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter