Concediul medical se transformă în arest la domiciliu

De Erika Chivu, pe

Începând de luna viitoare se modifică reglementările privind concediile medicale, astfel că angajaţii pot fi verificaţi pentru a vedea dacă sunt cu adevărat bolnavi.
La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a adoptat ordonanţa care prevede această schimbare.

În premieră, legea dă posibilitatea autorităţilor de a verifica dacă persoana care a solicitat concediu medical are, într-adevăr, nevoie de el. Anagajatorii şi Casa de Asigurari de Sănătate vor putea face vizite angajatului bolnav la domiciliu, pentru a vedea dacă este acasă la orele când nu se află la spital pentru tratament. Dacă persoana respectivă nu este la domiciliu, aceasta nu va mai primi suma de bani aferentă concediului medical.

Paşii de urmat pentru o obţine concediu medical

Ministerul Sănătăţii a prezentat paşii pe care va trebui să-i facă angajatul ce necesită concediu medical.

Bineînţeles, primul pas este să te prezinţi la medicul de familie. Însă acesta nu-ţi va elibera certificatul medical decât dacă semnezi o declaraţie pe propia răspundere, prin care te obligi să anunţi firma în maxim 24 de ore că intri în concediu medical, pecizând şi datele medicului care ţi l-a dat.

În acelaşi document precizezi adresa la care vei locui pe timpul concediului medical şi accepţi să fii „vizitată” la această adresă de către autorităţi, între orele 08.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Dacă între aceste ore nu eşti găsită acasă va trebui să-ţi justifici lipsa prin documente care să ateste că ai făcut un tratament medical.

În aceeaşi declaraţie medicul trebuie să menţioneze dacă faci vreun tratament ce necesită părăsirea domiciliului.

Ce obligaţii au autorităţile

În primele cinci zile de concediu medical, angajatorul poate cere medicului tău o copie a declaraţiei pe care ai semnat-o. Casa de asigurări poate face acelaşi lucru după a cincea zi de concediu.

Dacă vor să te verifice, reprenzentanţii autorităţilor, însoţiţi de poliţie, dacă este cazul, vin la adresa pe care ai indicat-o, te legitimează şi, din uşă, verifică dacă eşti acasă. Ministerul Sănătăţii precizează că „musafirii” nu pot intra în casă decât dacă le dai voie, pentru că scopul lor nu este să facă o percheziţie, ci doar să verifice dacă respecţi indicaţiile medicului.

Dacă eşti acasă se întocmeşte un proces verbal în care se menţionează acest lucru. Dacă nu, se va întocmi unul care menţionează lipsa ta. În acest ultim caz, angajatorul sau Casa de Asigurări îţi pot sista plata concediului medcial, începând cu data la care a fost întocmit procesul verbal.

Medicii nu sunt de acord cu noille prevederi

Într-un comunicat de presă, Colegiul Medicilor din România se arată împotriva noilor prevederi.

„Verificarea cu poliţia a bolnavului constituie o vătămare adusă vieţii private şi intime a pacienţilor, ea este o măsură abuzivă şi poliţienească inaceptabilă într-un stat de drept.”, spune Prof. dr. Vasile Astărăstoae, cel care semnează comunicatul de presă.

Obligaţia de a fi prezent la domiciliu îngrădeşte libertatea de mişcare a persoanelor, deci ea poate fi impusă numai de judecător. „Este inadmisibil şi vom sesiza toate forurile europene, cu privire la această măsură de reţinere forţată a pacientului la domiciliu şi de verificare a prezenţei lui cu poliţia”, mai spune Colegiul Medicilor.

Concediul medical este un drept pe care ni-l câştigăm prin plata anumitor contribuţii, iar, prin noile reglementări, acest drept se transformă într-o pedeapsă, un arest la domiciliu.

Peste 2,5 milioane de concedii medicale la cinci milioane de angajaţi

Ministerul Sănătăţii a propus noua lege după ce a constatat că numărul concediilor medicale acordate în ultimul timp a crescut cu mult, o parte dintre ele nefiind necesare.

„Anul trecut, au fost eliberate în jur de 2.700.000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem socoteală a ceea ce înseamnă 2.700.000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România”, a spus ministrul Cseke Attila.

El consideră că aceste concedii medicale acordate în mod nejustificat îi afectează cel mai mult pe cei care sunt cu adevarat bolnavi şi care sunt privaţi de fondurile necesare recuperării.

În 2009, 6% din Fondurile alocate Ministerului Sănătăţii au fost folosite pentru plata concediilor medicale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter