Candidaţii, anunţurile şi recrutorii

De Unica.ro, pe

„Am aplicat la zeci de joburi şi nu m-a sunat nimeni”…este o frază pe care o aud din ce în ce mai frecvent…primul gând care se conturează ar fi : „da, e criză…nu sunt joburi…
…angajatorii sunt foarte pretenţioşi…”…al doilea gând – „poate un candidat avea abilităţile şi experienţa necesară unor zeci de joburi diferite în acelaşi timp ?”…şi din acest punct, gândurile mele se depărtează de explicaţia  „recesiunea economică” şi caută alt tip de motive.

Din păcate, foarte mulţi candidaţi aplică fără niciun fel de filtru la zeci şi sute de anunţuri, în speranţa obţinerii unui job, folosind mereu criteriul cantitativ („dacă aplic la foarte multe anunturi, până la urmă, poate ma cheamă cineva la interviu”). Acest criteriu nefericit în recrutare crează frustrări, neîntelegeri şi diminuează considerabil şansele de succes ale unui proiect de recrutare.

Candidaţii petrec timp în faţa calculatorului aplicând pentru joburi care nu au nimic în comun cu abilităţile sau experienţa lor, recrutorii investesc timp şi energie în parcurgerea a sute de CV-uri care nu-i aduc cu nici un pas mai aproape de candidatul potrivit.

Orice consultant de recrutare a trecut prin experienţa citirii de CV-uri de ospătari pentru posturi de „agenţi de vânzări cu experienţă”, de contabili pentru posturi de recepţioner cu experienţă în hotelărie (pe motivul ” că dacă am ţinut o firma n-om fi atât de proşti să nu ne descurcăm cu un hotel”) sau cunoscători de limbile engleză şi franceză la nivel mediu atunci când scrii, cu majuscule, „nivel avansat OBLIGATORIU de limbă germană”.  

Criteriul cantitativ are o forţă de atracţie incredibilă pentru toate categoriile de candidaţi şi a devenit un adevărat virus al proceselor de recrutare. În acest caz, antivirusul ar fi „educarea” candidaţilorîn sensul citirii corecte a unui anunţ de job.

În acest moment, compania noastră derulează o serie de proiecte de recrutare pentru străinătate (Belgia, Olanda, Qatar) şi una dintre cele frecvente situaţii cu care ne confruntăm sunt candidaţi care aplică la aceste joburi…dar care, o dată invitaţi la un interviu, spun că nu îşi doresc să lucreze în afara ţării. Întrebaţi dacă au citit anunţul pentru care au aplicat, răspunsurile variază între „nu mi-am dat seama că postul este în străinătate” şi „mă scuzaţi, am aplicat din greşeală…” sau, mai concret, „Qatar-ul este în afara ţării ?”

De aceea, nu voi obosi niciodată să recomand candidaţilor să citească cu atenţie anunţurile de joburi, să analizeze în ce măsură experienţa lor se potriveşte profilului profesional căutat de angajator, să se asigure că au motivaţie solidă în abordarea respectivului proces de recrutare. Este primul pas extrem de important în găsirea unui loc de muncă.

Un candidat care „aplică din greşeală la un anunţ” sau care nici măcar nu-şi aminteşte la ce anunţ a aplicat şi de ce, are foarte puţine şanse de a mai fi luat în considerare de angajator pentru alte oportunităţi profesionale. Impresia (proastă) rămâne.
 
Raluca Elgyar este HR Consultant la Ava Human Resources.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter