Angajat sau antreprenor? Ce alegi?

De eJobs, pe
Sunt oameni care se nasc cu o pasiune, o fructifică și o transformă într-o afacere de succes, iar alții consideră că își pot contura cu ușurință traseul profesional într-o companie. Ce trebuie să știi e că decizia de a merge într-una dintre cele două direcții o poți lua nu doar când te afli la primul job, ci și după zeci de ani de experiență ca angajat.

Iar dacă încă nu știi încotro să mergi, interviurile eJobs cu tineri antreprenori îți vor fi de ajutor. Deschidem așadar seria interviurilor cu Cătălina David care, la 30 de ani, alături de fratele ei, rulează afaceri de peste 30.000 de euro dintr-o cofetărie lansată în urmă cu aproape cinci ani.

Începutul

Cătălinei i-a luat ceva timp până să-și găsească vocația și să lanseze propria afacere, trecând înainte prin patru joburi în diverse domenii și încercând să descopere ce i-ar plăcea să facă cu adevărat. Ca orice tânăr la început de drum, a considerat că orice experiență îi va fi utilă pe termen lung și s-a angajat la vârsta de 20 de ani într-o companie antreprenorială ce importa produse profesionale pentru animale. Lucra part-time ca secretară în compania respectivă, ulterior preluând poziția de agent de vânzări. Ambiția ei ca angajată nu s-a oprit aici, astfel că ulterior a ales să meargă mai departe la un job în corporație.

„Timpul trece oricum, important e să înveți din orice job, din orice experiență și să simți că te dezvolți. Ideal ar fi să-ți găsești mediul acela de lucru care îți face plăcere, să nu te duci la job din obligație”, spune Cătălina, cofondator al firmei CD Exito, firma care administrează brandul Prăjiturel. Ea consideră că experiența primelor joburi este foarte utilă, spunând că acestea ajută să fii mai organizat, mai educat și dacă te decizi să lansezi propria afacere te poate ajuta să vezi lucrurile din mai multe perspective.

„Tinerilor aflați la primul job le recomand să facă orice, însă să facă bine. Are tata o vorbă pe care o am mereu în minte: și dacă te duci să vinzi bilete, trebuie să fii cel mai bun vânzător de bilete”, povestește Cătălina.

De la angajat la antreprenor

„Mi-am dorit mereu să dezvolt un business al meu, să nu fiu angajată, să pot să muncesc 100% pentru mine, așa că decizia de a renunța la job nu a fost una dificilă”, își amintește Cătălina.

Când a luat decizia de a renunța la job, era la cel de-al patrulea loc de muncă, unde a stat aproximativ un an. Lucra la o revistă, unde avea și o mică rubrică într-o emisiune despre antreprenori români.

Astfel, în 2013 s-a hotărât să investească 5.000 de euro în propria afacere, business ce la finalul anului trecut i-a adus o cifră de afaceri de 33.000 de euro. „Mama mea face cele mai bune prăjituri și la toate aniversările noastre și de sărbători, toți invitații îi lăudau prăjiturile, chiar o rugau să le facă și lor pentru acasă. Așa am decis că aș putea să vând produse realizate după rețete tradiționale, pe care ulterior le-am reinventat pentru a ne adapta cerințelor clienților noștri”, spune Cătălina despre cum s-a conturat ideea de a crea propriul business.

Au început să facă prăjituri într-un laborator de 40 de mp în care lucrează și astăzi împreună cu mama și fratele ei care o ajută cu livrările. Astăzi echipei brandului Prăjiturel i s-a mai alăturat o nouă angajată cu care îndulcesc bucureștenii.

Citește continuarea pe ejobs.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter