Andreea Panait, despre meseria ei: coordonator de dresaj

De Revista Unica, pe

Cât de atentă, empatică, rapidă, perseverentă şi autoritară trebuie să fii ca să poţi lua orice câine răsfăţat de la stăpânul lui şi, după 30 de zile, să spui… Atenţie, câine bun!
La şapte dimineaţa, Andreea Panait, coordonator de dresaj, îşi face prima vizită a zilei la padocurile pensiunii pentru căţei Rin Tin Tin, din Voluntari. Înaintează pe coridorul lung pe lângă cuburile încăpătoare din interior (mai sunt unele identice şi în aer liber) şi e întâmpinată de locatarii veseli, care fie îşi lipesc trufele umede de mâna ei întinsă, fie ţopăie agitaţi în cerc şi latră cu ecou: Mamba, Tuareg, husky-ul care înţelege doar turceşte, Karla, cockeriţa neagră cu o lesă cochetă, roşie, lăsată de stăpână, Skate, labradorul isteţ, Gringo, ciobănescul bătrân care primeşte doar hrană din conservă.
Andreea verifică dacă sunt bine, dacă e curat şi dacă au mâncare şi apă. De asta trebuie să se ocupe îngrijitorii, dar, dacă lipseşte ceva, le aduce chiar ea. Îi alintă pe toţi schimbându-şi tonalitatea vocii, într-un limbaj recunoscut doar de ei. Se opreşte mai mult în dreptul unui maidanez cafeniu şi subţirel ca un pui de căprioară. E Paco, cel de care se ocupă ea, „un căţeluş dificil, pentru că a fost găsit pe stradă”.

Victoriile lui Paco

Când un client îşi aduce căţelul la centru, afli şi notezi totul despre viitorul învăţăcel: rasa, tabieturile, obiceiuri de hrană şi îi faci un mic test ca să vezi cum se comportă la dresaj. Astăzi, ar trebui să vină „părinţii” lui Paco, să vadă cum a evoluat. Îl vor privi de la etaj pentru că, în prima perioadă a dresajului, câinele nu trebuie să interacţioneze cu stăpânul. Andreea e mândră că elevul ei merge la pas şi răspunde la câteva comenzi, deşi colegii ei, ai cărori câini ştiu deja să facă pe mortul şi să aprindă un bec, râd de aşa un progres minor. Andreea îi ignoră şi repetă în continuare „culcat” de cinci, de zece ori, până când Paco îşi îndoaie uşor genunchii subţiri şi se aşază cu boticul între labe, privind-o în ochi şi aşteptând recompensa. „Bravo bebe, bravo kiki!”, izbucneşte Andreea, făcându-l şi pe căţel să se bucure de reuşita lui.

Ce trebuie să ştii?

Ca instructor, trebuie să câştigi în primul rând încrederea câinelui, apoi respectul şi apoi prietenia, dar păstrând mereu ierarhia de haită. El trebuie să fie ultimul din ierarhie. Aceste lucruri se învaţă la cursuri speciale pentru dresaj. Cei de la Rin Tin Tin au avut norocul să studieze cu unul dintre cei mai buni dresori din ţară, Gabriel Cocu, care este şi imaginea complexului. Sigur că nu e suficient, trebuie să fii foarte perseverent şi pasionat, să înţelegi „mecanismele” animalului şi psihologia (uneori mai dificilă) a stăpânilor şi să-i educi pe amândoi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter