4 strategii inteligente prin care femeile își pot impune autoritatea la serviciu

De Unica.ro, pe

Multe femei aflate în poziții de conducere au întâmpinat uneori probleme în a-și impune autoritatea la locul de muncă. Poate că s-a întâmplat ca sugestiile sau ordinele lor să fie ignorate, poate au fost confundate cu asistentele cuiva când, de fapt, ele erau liderii din încăpere sau li s-au explicat, pe un ton superior, lucruri care țineau de aria lor de experiență. Toate aceste probleme indică un fenomen răspândit când vorbim despre femei care ocupă posturi de conducere.

Cum poate însă o femeie să rămână fermă pe poziții și să își impună autoritatea, fără a părea arogantă sau severă? Într-un articol publicat de LinkedIn, Dorie Clark, consultant în marketing, explică ce poate face o femeie pentru a câștiga respectul colegilor de muncă și a se diferenția față de restul:

Îmbracă-te adecvat funcției pe care o ocupi

Un post de conducere vine nu numai cu responsabilități mari, dar și cu o schimbare a ceea ce înseamnă garderoba potrivită pentru serviciu. Desigur, nu toate posturile de conducere cer să porți o ținută office tot timpul, mai ales dacă mediul și domeniul în care lucrezi nu este unul care necesită formalitate. Însă o ținută elegantă, care să emane personalitate și putere, poate schimba atitudinea celor din jur față de tine. Concepe-ți o ținută cu o bluză simplă, casual, peste care poți purta unul dintre sacourile de aici și o pereche de pantaloni office sau o fustă. Vei vedea cum hainele îți pot schimba instantaneu atitudinea și cât de încrezătoare te simți, iar acest lucru nu va trece neobservat.

Ocupă mai mult spațiu

Limbajul non-verbal le trimite mesaje puternice celor din jur, inclusiv despre capacitatea noastră de a domina sau despre statutul nostru într-o companie. În general, bărbații își exprimă dominația ocupând mai mult spațiu într-o încăpere: fie prin documentele pe care le aduc și le întind pe o porțiune mai mare a biroului, la o ședință, fie prin adoptarea unei poziții cu brațele sau picioarele întinse.

Potrivit cercetătoarei Carol Kinsey, femeile au tendința de a face fix opusul. Adeseori, ele stau picior peste picior, cu brațele încrucișate, umerii trași spre interior și foile așezate milimetric una peste alta. Comportamentul expansiv al bărbaților îi face să pară mai încrezători, în timp ce comportamentul defensiv al femeilor le poate da celor din jur sentimentul că nu sunt suficient de bine pregătite sau că nu se simt sigure pe ele. Totuși,  nu trebuie să faci asta ostentativ, ci doar să fii mai conștientă de poziția corpului tău în cadrul discuțiilor și să îți observi cu atenție atitudinea în raport cu cel al persoanelor din încăpere.

 

Fă-ți vocea auzită

Un alt studiu arată că femeile au tendința să vorbească mai încet decât bărbații atunci când se află într-o întâlnire de afaceri sau la o ședință. Adeseori, este o problemă de timiditate, în care femeile se tem să nu fie judecate, nu vor să atragă atenția asupra lor sau se tem ca lucrurile pe care le spun să nu fie corecte.

Însă, până la urmă, responsabilitatea de a te face auzită îți aparține. Nu te gândi că va trebui să ridici tonul până la punctul în care cei din jur vor crede că strigi. O ajustare a vocii, astfel încât cei prezenți să te audă, exersarea dicției și notarea câtorva idei pentru a-ți susține discursul pot fi de mare ajutor.

Concentrează-te pe poziția corpului tău

În momentul în care oamenii au emoții, indiferent că vorbim despre femei sau bărbați, prima lor reacție este să își mute greutatea de pe un picior pe altul sau să se miște înainte și înapoi. Aceste gesturi nu trec neobservate de cei din jur, iar în cazul femeilor, care sunt deja percepute ca fiind mai puțin puternice, contribuie din plin la întărirea acestei imagini despre ele.

În schimb, o poziție a corpului care să emane putere, încredere și autoritate, în special atunci când susții o prezentare sau vorbești în public, te pot ajuta să te simți mai sigură pe tine. Încearcă să îți susții greutatea în mod egal pe ambele picioare, menține-ți spatele drept și mâinile relaxate, pe lângă corp, și vei schimba mesajul pe care postura ta îl transmite.

(P) Articol realizat in colaborare cu Answear.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:GaudiLab

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter