Povestea oalei uriașe din Horezu

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Vineri, 13 aprilie 2018, 18:37
Când treci prin Horezu, din goana mașinii, e imposibil să nu remarci construcția sub forma unei oale de pământ, înaltă cât o casă cu etaj. Oala din Horezu este de fapt o extensie a unui magazin de ceramică, apărută acolo de câțiva ani. Vizitată și fotografiată de zeci de mii de turiști, oala din Horezu a devenit imaginea emblematică pentru orășelul vâlcean, fiind fotografia pe care motorul de căutare Google o asociază localității Horezu. 
Cu alte cuvinte, când cauți cuvântul Horezu, primul lucru care-ți va apărea în fața ochilor este oala! Reporterul Unica  a stat de vorbă cu proprietarii oalei uriașe din Horezu, familia de artiști populari Nicoleta și Laurențiu Pietraru. De la ei, a aflat povestea oalei, cum și-a dorit Nicoleta să aibă o oală mare-mare, pentru că aproape toată viața a învârtit la roata de olărit și a pictat vase ceramice și cum Laurențiu a ajutat-o să-și vadă visul transpus în realitate.

Citește și: Horezu – relaxare, istorie, meșteșug

Locul de popas este atât de vizitat de amatorii de oale tradiționale – dar și de selfie-uri cu oala din Horezu încât familia Pietraru și-a închis magazinul online, pentru că nu puteau face față avalanșei de comenzi. De asemenea, vadul lor și notorietatea căpătată după ridicarea oalei monumentale sunt atât de mari încât au renunțat chiar să mai participe la târgurile importante de ceramică. Dintre acestea, Laurențiu Pietraru a menționat trei – cel de la Muzeul Țăranului Român, din București, cel de la Iași – cel mai mare târg de ceramică din țară – și cel de la Horezu.
Tot de la Laurențiu am mai aflat care sunt motivele populare specifice ceramicii de Horezu: cocoșul de Horezu, șarpele casei (acesta este cel mai vechi și se regăsește pictat chiar pe oala din Horezu cea mare), pomul vieții, coada de păun, spicul de grâu sau motivele florale.

Ce se află în oala din Horezu?

Oala din Horezu adăpostește magazinul de ceramică al familiei Pietraru. Vasele sunt realizate din lut luat dintr-un deal din apropiere, iar culorile cu care sunt pictate sunt realizate tot din pigmenți naturali, de pământ, preparați de artiștii ceramiști. Singura culoare pe care nu o au și pe care trebuie să o prepare din materiale cumpărate este albastrul, care se realizează cu oxid de cobalt. Inclusiv glazurarea se face cu lac ecologic, deci vasele semnate pe spate „Ceramica Pietraru” pot fi folosite la mâncat și gătit fără griji, deoarece nu conțin chimicale toxice.
Vasele ieșite din mâinile ceramiștilor sunt, în principal, străchini, ulcioare, căni, farfurii, castroane, ciorbalîce. Pe lângă acestea, familia Pietraru face și mici jucărioare, cum ar fi fluierele, foarte apreciate, sau plăcuțe ceramice pictate cu diverse motive și vândute ca magneți de frigider.
Pe lângă obiecte ceramice, în oala din Horezu vei găsi și icoane pictate pe lemn, obiecte de mobilier, scoarțe oltenești sau costume populare. Unele sunt din zona Olteniei, dar există și alte obiecte cu tentă folclorică provenind din diferite regiuni etnografice ale țării. Laurențiu are o poveste pentru fiecare obiect în parte și e gata să o spună cu onestitate fiecărui turist dornic s-o asculte.
Urmărește în imagini cum arată oala din Horezu pe exterior și pe interior și, data viitoare când ai drum între Râmnicu Vâlcea și Târgu-Jiu sau Craiova, poposește câteva minute la monumentul contemporan care a răsărit în Horezu. Nu vei regreta!
Foto: arhiva personală a Laurei Davidescu
S-ar putea să te intereseze și:
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter