La ce foloseşte Vitamina C

De Revista Unica, pe

La primul semn de răceală, binevoitorii te sfătuiesc să iei muuultă Vitamina C. Un tub, dacă se poate, şi-ai să vezi cum îţi trece! Nimic mai fals, spun studiile. Totuşi Vitamina C e bună şi-ţi trebuie zilnic.
Mitul cu megadoza de Vitamina C ca tratament antirăceală îşi are originea în lucrarea „Vitamina C şi răceala comună“ din 1970, semnată de laureatul premiului Nobel, biochimistul american Linus Pauling. În cei patruzeci de ani scurşi de la apariţia lucrării, mai multe studii (unele efectuate pe parcursul a 20 de ani, pe zeci de mii de voluntari!) au infirmat că dozele mari de Vitamina C ne-ar putea proteja de atacul virusurilor responsabile de guturai. Ceea ce au descoperit însă numeroasele cercetări ştiinţifice este faptul că Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi că ne poate proteja de îmbătrânirea prematură a pielii, că reduce riscul apariţiei unor tipuri de cancer şi al bolilor cardiovasculare. Drept pentru care Vitamina C este mai „în vogă“ ca niciodată, fiind adăugată, (din păcate, adesea sub formă de aditiv sintetic) în alimente şi chiar în cosmetice.

Surse naturale

În organism, Vitamina C participă la sinteza de colagen – o proteină care intră în componenţa
pielii, tendoanelor, ligamentelor şi a vaselor de sânge. E esenţială pentru vindecarea rănilor, pentru repararea şi „mentenanţa“ oaselor, dinţilor şi cartilajelor. Doza zilnică recomandată variază între 30 şi 90 mg, în funcţie de vârstă. Fiind vorba de o vitamină solubilă în apă, organismul nu poate face rezerve din această substanţă, aşa că trebuie să o primească zilnic. Cele mai bune surse sunt legumele şi fructele, în special ardeii graşi, citricele şi sucurile proaspete de citrice, căpşunele, roşiile, brocoli, varza şi fructele de pădure.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter