Cât de mare trebuie să fie o porţie de mâncare

De Revista Unica, pe

Eşti obişnuită să „numeri caloriile“, dar ştii şi ce procentaj ar trebui să reprezinte fiecare categorie de alimente în meniul zilnic? Răspunsul se află pe etichete.
Sunt convinsă că ştii aproape pe de rost câte porţioare de fructe şi legume trebuie să mânânci zilnic, câte de lactate, câte de carne, de grăsimi şi câte de dulciuri, pentru a avea o dietă „echilibrată“. Dar crema de brânză cu coacăze la ce categorie o pui? La lactate sau la grăsimi? Şi conserva de salată de ton, cu porumb, ardei şi maioneză? Dar cele două felii de pizza congelată, care vor fi cina ta în această seară?

Alimentele s-au schimbat

Au trecut vremurile când puteai să măsori „din ochi“ caloriile dintr-un aliment. Şi asta din simplul motiv că alimentele au devenit foarte complexe. Unele sunt atât de procesate, încât i-ar fi greu chiar şi unui medic nutriţionist să-ţi spună precis ce anume conţin şi în ce cantităţi. Înseamnă că ai nevoie de mai multe informaţii, pentru a te putea hrăni sănătos şi echilibrat. Le găseşti pe etichetele din ce în ce mai elaborate, care arată ingredientele conţinute în produs, în ordinea ponderii lor cantitative. După lista de ingrediente, au apărut tabelele cu informaţii nutriţionale, care îţi spun, în procente şi în cifre absolute, câte proteine, lipide, glucide, sare şi calorii conţin 100 g din produsul respectiv.

Etichetele mai mari, porţii mai mici

Următorul lucru inscripţionat pe etichetă a fost cantitatea zilnică estimată de care ai nevoie din acea categorie de aliment, pe scurt CZE. A fost nevoie de aşa ceva deoarece numeroase studii privind obiceiurile alimentare au arătat că oa-menii sunt din ce în ce mai expuşi obezităţii, din motive legate inclusiv de conţinutul caloric bogat, adesea invizibil, din alimente. CZE este calculată ca o medie, pentru un adult mediu, cu necesarul caloric zilnic de 2000 de kcal, şi te poate ghida în luarea deciziei de consumare unui anumit produs. De exemplu, pe o pungă de 150 g de alune scrie că acestea conţin X calorii la suta de grame, dar tot pe pungă scrie că „porţia” este de 25 g, ceea ce corespune unei CZE de 7% din conţinutul caloric al unei diete zilnice de 2000 de kcal. Deci nu trebuie s-o mănânci pe toată odată! În timp, specialiştii spun că citirea etichetei va deveni un reflex condiţionat şi fiecare va şti ce şi cât ar trebui să mănânce. Etichetarea CZE nu e obligatorie, dar companiile mari o practică, fiind conştiente că fiecare client vrea să ştie  cât mai multe despre un produs. În România, firme precum Coca-Cola, Kraft Foods, Mars, Nestle, Star Foods sau Unilever folosesc etichete nutriţionale. Dacă vrei să afli mai multe despre eticheta nutriţională şi CZE, accesează www.cecontine.ro

Meniu echilibrat la ocazii speciale

Fii prudentă la onomastici şi sărbători religioase Dacă vrei să-ţi menţii greutatea şi la mesele de sărbătoare, „trebuie să fii cumpătată şi să mănânci responsabil, fără a face excese care îţi pot afecta starea organismului pe termen lung“, te sfătuieşte dr. nutriţionist Corina Zugravu.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter