Cine este vinovat pentru scăderea libidoului?

De Erika Chivu, pe

Ştiai că anumite medicamente pot să-ţi afecteze libidoul? Dacă ţi-ai pierdut complet interesul pentru sex cauzele pot fi de natură fizică sau psihică, dar pentru toate există o rezolvare.

Dorinţa sexuală a unei femei variază de-a lungul vieţii. Din punct de vedere medical este normal să ai un libido crescut în timpul sarcinii şi foarte scăzut după naştere sau la menopauză. Pentru că şi psihicul are un cuvânt de spus, libidoul tău poate să scadă atunci când relaţia de cuplu nu merge bine sau când au loc schimbări importante în viaţa ta. Ce înseamnă un libido scăzut e foarte greu de spus având în vedere că nu există standarde universal valabile. Nimeni nu-ţi poate spune de câte ori pe săptămâna ar trebui să ai chef de sex. Este un lucru care diferă mult de la o persoană la alta şi chiar este posibil ca unul din parteneri să aibă un libido mai mare decât celalalt. Asta nu înseamnă că unul e normal şi celălat nu.  Ai cu adevărat o problemă atunci când lipsa dorinţei sexuale te nemulţumeşte pe tine însăţi.

Ce îţi afectează în mod negativ libidoul? Unele cauze sunt evidente. Dacă ai un nou-născut, dacă ai mai mulţi copii mici, dacă ai probleme în relaţie sau suferi de o depresie, bineînţeles că nici libidoul tău nu va fi excelent. Însă există şi alţi factori care pot să-ţi taie cheful de sex.

Eşti stresată

Multe persoane au performanţe mai bune în condiţii de stres, dar numai în viaţa profesională sau socială. Pe plan sexual, stresul îţi este duşman. Dacă te preocupă cariera ta, problemele financiare, boala cuiva din familie este posibil să fi găsit deja vinovatul pentru scăderea libidoului. Dar vorbim de stres şi atunci când nu ai o problemă gravă, dar eşti foarte solicitată în viaţa de zi cu zi. Pentru a reveni la o viaţă sexuală normală găseşte modalităţi de a ţine sub control stresul. Poţi încerca să faci puţină mişcare. Astfel organismul tău va produce substanţe ce contribuie la starea de bine.

Consumi alcool

E adevărat că alcoolul alungă inhibiţiile, iar asta te ajută în pat. Dar dacă depăşeşti limitele libidoul tău va avea de suferit. Şi nu toate persoanele îţi cunosc limitele. Încercând să-ţi faci curaj cu un pahar sau două de vin poţi să cazi în extrema cealaltă. Acelaşi lucru este valabil pentru toate substanţele care afectează sistemul nervos central.

Nu dormi suficient

Lipsa somnului afectează toate planurile vieţii tale. Dacă îţi menţii energia cu ajutorul energizantelor şi cafelei, este posibil să nu simţi oboseala. Dar ea atacă pe ascuns şi una dintre ţinte este libidoul tău. Stabileşte-ţi o oră la care să fii în pat şi încearcă să o respecţi. Iar dacă suferi de insomnii, caută modalităţi de a le alunga. Dacă eşti cu adevărat obosită scăderea libidoului ar putea fi ultima ta grijă.

Iei medicamente

Antihistaminicele, tratamentele hormonale, citostaticele şi antidepresivele sunt doar câteva din categoriile de medicamente care îţi pot afecta dorinţa sexuală. Dacă ai observat o scădere a libidoului la scurt timp după începrea unui tratament, este posibil ca acestă să fie vinovatul. Cere-i medicului să-ţi modifice doza sau să-ţi schimbe medicamentul, dacă este posibil.

Iei contraceptive

Printre medicamentele care îţi afectează dorinţa se numără şi contraceptivele. Le iei ca să ai o viaţă sexuală lipsită de griji şi iată că tocmai ele îţi strică cheful. Este normal să se întâmple aşa având în vedere că pilula contraceptivă intervine asupra ovarelor care produc nu numai ovule, ci şi hormoni sexuali. Problema s-ar putea remedia dacă ceri medicului alt tip de pilulă, cu o altă concentraţie de hormoni sau dacă schimbi metoda contraceptivă.

Eşti supraponderală

Câteva kilograme în plus nu-ţi vor strica viaţa sexuală, însă multe kilograme în plus îţi afectează atât performanţele, cât şi dorinţa. Specialiştii nu ştiu cu siguranţă de ce se întâmplă asta, însă se pare că ar fi rezultatul unei combinaţii de factori: o imagine de sine negativă, lipsa de încredere în sine, îndoielile cu privire la sentimentele partenerului, dezechilibrul horomonal.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter