Care este cel mai bun lapte pentru sănătatea ta

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Luni, 22 noiembrie 2021, 11:25

În ultima vreme, piața a fost invadată de diferite tipuri de lapte care promit să aducă beneficii importante pentru organism. Persoanele care au intoleranță la lactoză sau pur și simplu nu vor să mai consume lapte de origine animală au mai multe opțiuni ca niciodată, dar care este cea mai bună variantă? Află ce conține fiecare tip de lapte și decide care este potrivit pentru organismul tău.

Cuprins


Indiferent că este de origine  animală sau vegetală, laptele ar trebui inclus în alimentație, pentru că este o sursă importantă de nutrienți esențiali, precum calciu și vitamina D.

Lapte de caju

Laptele de caju din magazin are cam aceleași valori nutriționale ca cel de migdale. O cană de lapte conține 40 de calorii și 3,5 grame de grăsimi, vitaminele D, B12 și A, calciu, dar are mai puține proteine decât laptele de vacă. Laptele de caju este o alternativă delicioasă pentru cei care vor să evite produsele de origine animală sau din soia. Dacă vrei să fii sigură de ingrediente, poți să îl faci acasă. Ai nevoie de o cană de caju hidratat peste noapte și trei căni de apă, pe care le pui în blender și le amesteci până când capătă consistența dorită. Poți adăuga miere sau scorțișoară pentru aromă. O cană de lapte de caju făcut acasă are 250 de calorii.

Lapte de cocos

Dacă vrei să mănânci cât mai natural, laptele de cocos este cea mai bună opțiune. Cel din magazin are între 45 și 75 de calorii pe cană, 4,5 grame de grăsimi și nicio proteină. În stare naturală, laptele de cocos conține 445 de calorii pe cană, 48 de grame de grăsimi și mult mai puține proteine decât cel de vacă. Nu are calciu sau vitamina D, dar producătorii le adaugă când îl prepară. Pentru a fi sigură de ceea ce bei, verifică eticheta și nu cumpăra produse care conțin îndulcitori sau aditivi.

Lapte de capră

Laptele de capră conține nouă grame de lactoză la o cană (comparativ cu 12 grame la o cană de lapte de vacă) și are o structură proteică diferită, astfel că persoanele cu intoleranță la lactoză îl pot digera mai ușor. O cană de lapte de capră con
ine 170 de calorii, 8.5 grame de proteine și cantități importante de calciu, fosfor și potasiu. Este, de asemenea, bogat în grăsimi saturate, magneziu, vitamina A și C. Pentru o mai bună absorbție a calciului, alege lapte de capră întărit cu vitamina D.

Lapte de cânepă

Produs din cânepă, acest lapte vegetal este o sursă importană de Omega 3. Grăsimile esențiale mențin sănătatea inimii și asigură o funcționare normală a creierului, potrivit specialiștilor de la Centrul Medical din cadrul Universității Maryland. Laptele de cânepă este recomandat mai ales celor care au o alimentație vegană, datorită conținutului de Omega 3. Comparativ cu laptele de soia sau de vacă, are un conținut mai mic de proteine, dar este mai bogat în fier. Pentru un mic-dejun bogat n fibre, proteina și omega 3, consumă-l cu fulgi de ovăz.

Lapte de migdale

Lapte de migdale este bogat în nutrienți, are mai multă vitamina E și calciu decât  cel de vacă, dar conține numai un gram de proteine la o cană. Pentru un mic dejun plin de nutrienți și proteine, încearcă laptele de migdale cu omletă sau quinoa și legume.
Laptele de migdale poate fi preparat acasă. Pune în blender o cană de lapte de migdale hidratate peste noapte și trei părți apă și amestecă-le până când obții consistența dorită. Trece, apoi, compoziția printr-o sită, iar ce îți rămâne poți folosi la prăjituri sau smoothie-uri.

Lapte de vacă organic

Laptele de vacă este bogat în proteine, calciu, vitamina D și fosfor. Cel organic provine de la animale care au  mâncat iarbă netratată cu pesticide și nu au fost crescute cu hormoni sau antibiotice. Un studiu din 2012 a arătat că laptele organic este mai bogat în proteine și Omega 3 decât cel provenit de la vacile din crescătorii.

Laptele de soia

Laptele de soia din magazine este, de obicei, întărit cu vitamina A, D și B12, astfel că are un conținut nutrițional asemănător cu cel de vacă. Este, de asemenea, sărac în grăsimi, nu conține colestelor și are mai multe proteine decât celelalte tipuri de lapte vegetal. O cană de lapte de soia conține șapte grame de proteine. Alege produsele provenite din soia nemodificată genetic și fără îndulcitori.
Niciunul din aceste tipuri de lapte nu este potrivit pentru toată lumea, așa că experimentează și vezi care este cel mai bun pentru organismul tău.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter