Când sunt mai indicate legumele decât fructele

De Elena S. , pe

Pentru o viață sănătoasă se recomandă consumul de fructe si legume proaspete. Însă, în dieta și pentru a nu agrava anumite afecțiuni, care sunt mai indicate? Descoperă raspunsul la aceasta întrebare si la multe altele, în continuare.
Atât legumele, cât si fructele conţin o mulţime de vitamine si de fibre. Sunt ingredientele principale în salate, atât la antreu, cât si la gustari si deserturi. Însa exista situaţii în care este de preferat sa fie alese în primul rând legumele.
Într-o alimentaţie echilibrata, în cazul unei persoane care poate digera corect legumele (deci nu sufera de boala Crohn, sindromul colonului iritabil, colita, diverticulita, GERD etc.), cantitaţile de legume ce pot fi consumate la fi ecare masa sunt destul de mari, asigurând astfel un aport corect de fi bre, dar si cantitaţile recomandate de vitamine, minerale si enzime cu un „preţ” caloric mic. De exemplu, „la fiecare masa principala putem consuma chiar si 300 g de legume diferite, preparate în moduri diverse. Astfel, acoperim tot necesarul de fibre solubile si insolubile pentru a asigura sanatatea colonului, reducem aciditatea în organism si fi ecare porţie de legume nu depaseste 200 kcal”, spune nutriţionistul Cori Grămescu.
Porţia de fructe
„Consumul de fructe depinde mai ales de tipul de dieta pentru care se opteaza. Daca mizam pe un plan de dieta echilibrat, putem consuma 300-400 g de fructe pe zi fara prea mari probleme. Au avantajul ca ne asigura necesarul de glucide, reduc astfel porţia de dulce si reprezinta o sursa corecta de energie. În dietele care au la baza consumul redus de carbohidraţi, cantitatea de fructe mâncata trebuie corelata cu cea de legume si lactate, pentru a putea determina cantitatea corecta de fructe ce poate fi consumata”, a adaugat nutriţionistul.
În toate dietele care se bazeaza pe controlul insulinei trebuie sa apelam la legume. Controlul glucidelor din dieta trebuie neaparat corelat cu asigurarea cantitaţilor de nutrienţi si fibre, astfel ca trebuie sa alegem produse cu cea mai mica densitate nutriţionala raportata la volumul consumat. Asadar, daca optaţi pentru diete precum Atkins, Keto, Dukan, Rina sau altele similare, este mai bine sa consumaţi legume, în defavoarea fructelor.
Excepţiile nu fac regula
Lamâia este un fruct care poate fi consumat indiferent de situaţie, ca si maslinele, care sunt saţioase si conţin uleiuri sanatoase. Avocado este un alt exemplu de fruct care intra în categoria celor care nu au gust dulce, având textura asemenea untului si o cantitate foarte mare de proteine.
Profită de sezon!
Fructele de sezon au avantajul ca sunt proaspat culese, au timp de stocare mai mic si, cel puţin teoretic, nu sunt tratate intensiv cu pesticide. Însa în perioadele în care în mod natural fructele nu sunt disponibile pe plan local, putem consuma fructe „exotice” produse în ţari cu o politica ferma de control al pesticidelor.
Riscuri pentru sănătate
„Excesele de tipul «manânc trei banane pe zi» duc în timp la îmbatrânire prematura, demineralizare osoasa, încetinirea proceselor metabolice în organism, mergând pâna la afecțiuni ca: amenoree, anorexie, oboseala cronica. Din pacate, promovarea excesiva a dietelor «rapide» a facut din acest tip de comportament alimentar dezechilibrat un soi de regula generala. De aceea suntem mai grasi si mai bolnavi. Pe termen lung nu vom obține beneficii nici pentru silueta, nici pentru sanatate.”
Foto fructe legume Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter