Cum ajuți bila și ficatul să suporte festinul de Paşte

De Libertatea pentru femei, pe

În fiecare an, în perioada Sfintelor Sărbători, o mulțime de români ajung la spital. Și asta pentru că, după zile lungi de post, dau iama în bucatele pregătite cu grijă, stropite din belșug cu băuturi alcoolice, fără să se mai gândească la consecințe.
Ciudat este că, deși știe fiecare cât poate duce organismul, exagerează, în loc să încerce măcar să ia câteva măsuri de prevenire. În special, cei cu „bilă leneșă” sau cu ficat sensibil au de suferit. Astfel, în loc să petreacă și să se simtă bine, ajung să zacă în patul de spital. Ca să nu ai parte de așa ceva, când ți-e lumea mai dragă, e indicat să respecți câteva reguli simple și să-ți pregătești o „mini-farmacie” de urgență la domiciliu.

Unde duce lăcomia

Nu spune nimeni să te abții, mai ales când masa e încărcată de delicatese și atmosfera îți dă ghes la chef. Dar, un pic de autocontrol nu strică. O dată, de două ori pe an, mai poți „călca strâmb”, însă cu măsură, mai ales dacă știi că ți se face rău. Se mai întâmplă, în multe cazuri, ca vezica biliară să nu funcționeze bine, chiar dacă, în urma unui control medical, nu pare a fi afectată.
Așa se face că, neștiindu-ne bolnavi, după un festin pe cinste, intrăm în plină criză, cu dureri în capul pieptului, în partea dreaptă a abdomenului. Și confundăm aceste dureri cu crizele de stomac sau cu afecțiuni hepatice. Ne îndopăm cu medicamente inadecvate, intensificând criza și îmbolnăvind ficatul care, de altfel, nu doare niciodată. Bila este direct răspunzătoare de durerile pe care le avem după ospăț, căci depune mai mult efort ca să digere cantitatea mare de grăsimi. Prin urmare, împiedică și buna funcționare a ficatului, care nu mai reușește să filtreze toxinele corespunzător. De aici, și senzația accentuată de disconfort, amețeala, migrena, vărsăturile, gustul amar în gură, durerea. La unele persoane, aceste simptome se pot combina cu „arsurile” de la stomacul iritat de volumul mare de alimente amestecate.

Paza bună trece primejdia rea

Dacă știți că nu vă puteți controla eficient meniul de sărbători, așa încât să nu deviați deloc de la dieta necesară persoanelor cu afecțiuni hepatice și biliare, aprovizionați-vă și cu medicamente și ceaiuri, când faceți cumpărăturile pentru masa festivă. Până ajunge un medic la tine, e indicat să ai ceva în casă, cum ar fi antispasticele, calmantele, antiacidele, analgezicele etc. E inutil să mai menționăm că, odată începută criza, nu se vor mai consuma niciun fel de alimente grase, prăjite, tocături, mezeluri.
E recomandat ca, deși starea de rău nu vă lasă, să ieșiți totuși să vă plimbați în aer curat, măcar un sfert de oră, apoi să stați în pat. Puteți totuși să și evitați o criză, dacă mâncați încet, mestecați bine și consumați porții mici. Evitați, pe cât posibil, maioneza și încercați să faceți câțiva pași după fiecare fel de mâncare. Beți cât mai multă apă plată și chiar ceaiuri pentru bilă și ficat. Mai sunt și anumite medicamente care declanșează probleme biliare în interacțiune cu mesele copioase. Prin urmare, nu luați aspirină sau anti-inflamatoare decât după masă.

MINI-FARMACIA OBLIGATORIE DE ACASĂ

Dat fiind că majoritatea farmaciilor sunt închise în perioada sărbătorilor, e indicat să te aprovizionezi din vreme cu medicamente, ca să previi apariția neplăcerilor. Iată ce nu trebuie să-ți lipsească din casă:
► Cei ce suferă de aciditate și arsuri la stomac au nevoie de ranitidină, antiacide, coleretice și prokinetice.
► În cazul colicilor biliare, sunt indicate antialgicele, precum Piafenul și Algocalminul, antispastice precum No-Spa, Papaverină ori Scobutil. Dacă durerea nu cedează în maximum 6 ore, mergeți neapărat la spital!
► Bila leneșă are nevoie de stimulente precum Hepatobil, Colebil.
► Pentru a înlătura greața, Metoclopramidul sau Emetiralul sunt eficiente.
► Mai ai nevoie de antidiareice și de laxative, dar și de digestive precum Triferment.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter