Cum şi de ce ne sărutăm

De Erika Chivu, pe

Pasional, tandru, matern, prietenesc, sărutul este cel mai comun gest de afecţiune, atât în cuplu, cât şi în familie. Află totul despre istoria sărutului, ştiinţa care îl studiază şi alte curiozităţi.

Istoria sărutului

Nu se ştie exact de unde a apărut sărutul, dar unii antropologi cred ca este legat de gestul mamelor care le mestecau mâncarea copiilor apoi le-o împingeau în gură cu limba. Oricât de ciudat ar suna, trebuie să ne gândim că acum miii de ani nu existau unelte pentru a pasa mâncarea, iar carnea crudă şi rădăcinile erau greu de mestecat şi pentru adulţi, darămite pentru copii.

Cu timpul, apropierea buzelor a devenit un semn al afecţiunii materne, apoi s-a practicat şi în cuplu, dar nu peste tot. Conform Wikipedia, sărutul era un gest frecvent în zonele civilizate, dar nu era cunoscut de populaţiile mai sălbatice.

Romanii şi vechii greci se sărutau atât în familie cât şi în cuplu, însă egiptenii nu auziseră de acest gest tandru. Iar mai târziu, japonezii, siberienii şi eschimoşii obişnuiau să-şi arate afecţiune frecându-şi nasurile, în timp ce sărutul era considerat dezgustător şi indecent .

Când sărutul a devenit un gest frecvent între îndrăgostiţi, dar nu se inventase încă pasta de dinţi, femeile purtau la ele un măr în care înfigeau cuişoare, iar când venea momentul dădeau mărul în schimbul unui sărut aşa încât respiraţia pretendentului să fie mai proaspătă.

Cu timpul, sărutul a devenit un gest atât de frecvent şi de interesant, încât a apărut şi o ştiinţă care se ocupă cu studierea lui, filematologia.

Şi animalele se sărută

Din păcate, filematologii nu au reuşit să descopere originea sărutului şi nici dacă este un gest învăţat sau instinctiv. Unii ar spune că este un gest învăţat, căci practicarea sărutului ţine şi de cultură. 10% din populaţia globului nu cunoaşte sărutul fiindcă anumite triburi nu îl consideră o parte importantă a vieţii de cuplu.

Pe de altă parte, sărutul ar putea fi un gest instinctiv, având în vedere că există şi animale care îl practică, în special speciile de maimuţe. Mai frecvent printre animale este sărutul franţuzesc. De fapt, e vorba de o atingere a limbilor şi un schimb de salivă, care joacă un rol important în alegerea partenerului şi în împerechere.

Biologia sărutului

Un sărut transmite gusturi, mirosuri, sunete şi semnale tactile care influenţează imaginea pe care ţi-o faci despre celălalt şi dorinţa de a-l săruta din nou.
Deci e posibil ca şi la oameni sărutul să fie nu numai un gest pasional, ci unul care asigură supravieţuirea speciei. Există mai multe teorii în acest sens. Una din ele spune că bărbatul care sărută o femeie încearcă instinctiv să-i guste hormonii pentru a vedea dacă este fertilă sau să-i transmită hormonii lui masculini, făcând-o mai dornică de împerechere.

O altă teorie spune că femeia îşi alege partenerul prin sărut, aroma lui ajutând-o să-şi dea seama dacă este sănătos şi compatibil cu ea. De altfel, filematologii spun că sărutul este mai important pentru femeie decât pentru bărbat, căci în cadrul unui studiu 50% dintre bărbaţi au recunoscut că ar face sex cu o femeie pe care n-au sărutat-o, în timp ce doamnele s-au declarat împotriva sexului neprecedat de un sărut.

Revenind la rolul sărutului, acesta ar putea influenţa şi psihicul. Atingerea buzelor reduce nivelul de cortizon, hormonul stresului, şi îmbunătăţeşte relaţia de cuplu declanşând secreţia de oxitocină, denumită şi hormonul afecţiunii. Oxitocina se secretă şi la bebeluşi când sug la sân. În plus, sărutul franţuzesc necesită aceleaşi mişcări ca şi suptul şi unii specialişti consideră că felul cum sărută o persoană arată dacă a fost alaptată la sân sau nu.

De cealaltă parte sunt specialiştii care susţin că oamenii se sărută pentru simplul fapt că le face plăcere, sărutul neavând niciun rol în supravieţuirea speciei. Simţul tactil ne oferă cea mai mare bogăţie de senzaţii, iar buzele şi limba sunt pline de terminaţii nervoase, ceea ce face ca senzaţiile să fie mai intense atunci când ne sărutăm.

Recorduri şi legi stupide în materie de săruturi

Probabil că tocmai de aceea doi îndrăgostiţi din Italia s-au sărutat timp de 31 de ore, 30 de minute şi 30 de secunde – timp în care nu au mâncat, nu au dormit şi nu au folosit toaleta – acesta fiind cel mai lung sărut înregistrat până acum. Dar nu este singurul record în materie de săruturi. Probabil pentru că timpul nu le permitea să se sărute 30 de ore, doi japonezi s-au gândit să bată recordul la sărut sub apă. Buzele lor s-au atins timp de două minute şi 18 secunde.

În 1990, un american a sărutat 8000 de persoane în opt ore, iar recordul pentru cele mai multe săruturi în acelaşi timp le aparţine unor filipinezi. Ei au strâns într-o piaţă 5122 de cupluri care s-au sărutat concomitent, timp de 10 secunde.

Dacă asta s-ar fi întâmplat în statul american Iowa, nu ar fi putut participa bărbaţii cu mustaţă, căci legea le interzice acestora să se sărute în public. Cei fără mustaţă au voie să-şi sărute soţiile în văzul lumii dar nu mai mult de cinci minute. În schimb, dacă femeia doarme sărutul este absolut interzis.

Într-un alt stat american nu ai voie să te săruţi în tren, în timp ce francezi au interzis săruturile între liniile de cale ferată.

Alte curiozităţi despre sărut

–    Două treimi din oameni îşi înclină capul spre dreapta atunci când se sărută. Se pare că această preferinţă ia naştere încă din viaţa intrauterină.
–    Pentru un sărut franţuzesc foloseşti 34 de muşchi ai feţei.
–    Un om petrece în medie două săptămâni din viaţă sărutându-se
–    Când săruţi pe cineva primeşti între 10 milioane şi un miliard de bacterii
–    66% din oameni sărută cu ochii închişi.
–    Femeile pot ajunge la orgasm numai prin sărut

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter