Există prietenie între femei? Opinia psihologului

De Monica Cismaru, pe Ultimul update Marți, 09 august 2016, 13:49
Psihologul Andra Zaharia ne vorbește despre prietenia dintre femei. „Există o vorbă veche care spune că «rudele ni le dă Dumnezeu, prietenii îi alegem singuri».“

Prietenia se naște din nevoia de afecțiune, de comunicare, de apartenență, de a ne simți acceptați așa cum suntem a fiecăruia dintre noi. Ea nu este doar rezultatul unei conjuncturi în care doi oameni ajung să se cunoască, ci este o alegere a celor doi de a rămâne în acea relație și de a investi în ea încredere, sinceritate, loialitate, empatie, înțelegere și suport reciproc; de a face ca legătura dintre ei să fie unică și să îi împlinească.

Foto Andra Zaharia unica.roAndra Zaharia, Psiholog

Modul în care privim, înțelegem și ne manifestăm într-o relație de prietenie depinde de valorile, de preocupările, de interesele, dar și de sexul persoanelor implicate. De exemplu, în timp ce bărbații pun accentul pe activitățile și gusturile pe care le au în comun cu prietenii lor, femeile caută comunicare, empatie și suport emoțional-afectiv din partea prietenelor sale. Astfel, comparativ cu bărbații, relațiile de prietenie dintre femei presupun mai multă dăruire și profunzime.

Ele nu caută doar o parteneră cu care să-și petreacă timpul liber sau să meargă la shopping, ci caută o persoană cu care „să vorbească aceeași limbă“, cu care să împartă trăiri, bucurii sau tristeți; pe cineva în fața căreia să se poată „dezbrăca“ de măștile pe care le poartă, fără teama de a fi criticată sau judecată; un umăr pe care să poată plânge și să se poată baza la nevoie, indiferent dacă e zi sau noapte; o prietenă adevărată.

Deși este binecunoscut clișeul conform căruia o relație de prietenie dintre femei nu este una de durată, ar fi ca, înainte să generalizăm și să adoptăm idei preconcepute, să înțelegem că la baza acestei relații stă prietenia dintre doi oameni.

Da, este perfect adevărat faptul că femeile își construiesc diferit relațiile; că prin natura lor sunt pasionale, emotive și se daruiesc într-o relație după modelul „totul sau nimic“, că sunt competitive și critice și că pot ajunge mai ușor într-o poziție de rivalitate.

Dar asta nu înseamnă că toate femeile au același scop în viață, că țintesc către aceeași carieră, că își doresc aceeași mașină sau aceeași pereche de pantofi sau că visează la acelați tip de bărbat și că, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge să „se lupte” între ele pentru asta. Nu înseamnă că relațiile de prietenie care funcționează sunt excepții care confirmă regula că între femei nu poate exista o prietenie sinceră, ci doar concurență și invidie.

Ca orice relație, prietenia dintre femei poate dura o zi, o lună, un an sau chiar o viață. Adică atât timp cât valorile relației sunt cultivate și respectate de către ambele părți, atât timp cât se investește în relație, iar limitele nu sunt încălcate cu bună știință.

Astfel, dincolo de toate preconcepțiile și generalizările cu care suntem obișnuiți, prietenia dintre femei poate exista și poate fi o experiență minunată pentru că, până la urmă, cine ar putea înțelege mai bine o femeie decât o altă femeie?

Andra Zaharia – Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ în formare, Consilier Vocațional si Dezvoltare Personală; andrazaharia.weebly.com

Citește și – Relaţii: Ar trebui să fii geloasă pe cea mai bună prietenă a lui?

Citește și – Cum să fii cea mai bună prietenă a copilului tău

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter