Cinci tipuri de comportament care prevestesc divorțul

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 21 noiembrie 2016, 16:15
Obișnuiești să dai ochii peste cap atunci când discuți cu partenerul tău sau devii sarcastică într-o dispută cu el? Dacă răspunsul este pozitiv, specialiștii nu au vești bune despre viitorul relației tale.

Citește și – Cele 7 păcate mortale ale unei relații

Acest comportament, cunoscut drept construirea de bariere, reprezintă una dintre reacțiile pe care psihologul John Gottman le-a identificat ca fiind semnale că un cuplu urmează să divorțeze. Drumul către divorț este pavat cu atitudini defensive, critică, blocaj emoțional și dispreț, este de părere dr. Gottman de la Universitatea din Washington, care și-a dedicat 40 de ani în scopul cercetării domeniului relațiilor, căsătoriei și divorțurilor. În lucrarea sa „De ce căsătoriile reușesc sau esuează”, expertul denumește acești patru factori, în mod sugestiv, „cei patru cavaleri ai Apocalipsei”.

Cum poți preveni divorțul? Experții au împărtășit cinci sfaturi utile, care te ajută să păstrezi armonia în cuplu:

Ai grijă cum transmiți mesajul

„Nu ceea ce spui, ci modul în care o spui face diferența. Sfidarea vine adeseori însoțită de datul ochilor peste cap, sarcasm și suspine lungi. Este ca o otravă care poate eroda în timp relația cu partenerul de cuplu și să conducă mariajul vostru la o moarte lentă. Scopul tău este de a te face ascultat. Trebuie să îți prezinți mesajul astfel încât să nu deteriorezi relația” – Christine Wilke, terapeut de cuplu.

Scoate expresia „în fine” din vocabularul tău

„Când îi spui `în fine` partenerului tău, îi transmiți automat că nu vrei să îl asculți. El va înțelege că orice ți-ar spune este lipsit de importanță pentru tine, iar el nu are niciun merit în fața ta. Este ultimul lucru pe care dorești ca soțul tău să îl audă. Indiferența este o cauză sigură care duce la divorț” – Aaron Anderson, terapeut de cuplu.

Evită sarcasmul și ironiile

„Evită sarcasmul și comentariile de genul „Pun pariu că asta faci!” sau „Oh, ce amuzant!”, pe un ton nepoliticos al vocii. Atât timp cât sunteți împreună, nu face glume răutăcioase pe seama partenerului tău sau observații universale, precum „te comporți ca o fată, nu ca un bărbat adevărat” – LeMel Firestone-Palerm.

Nu trăi în trecut

„În majoritatea cuplurilor, partenerii încep să arate dispreț unul față de celălalt pentru lucrurile mărunte care s-au adunat de-a lungul timpului. Pentru a păstra armonia în cuplu, trebuie să existe întotdeauna o comunicare solidă între parteneri. Dcă ești nemulțumită de un anumit lucru, spune-i direct partenerului tău pentru ca mai târziu să nu ajungi să te afecteze trecutul” – Judith și Bob Wright, autorii cărții „Ghidul unui cuplu cu 15 lupte comune”.

Ai grijă la limbajul corpului

„Dacă oftezi sau îți dai frecvent ochii peste cap atunci când comunici cu partenerul, înseamnă că relația voastră are probleme. Încercați să luați o pauză unul de la celălalt sau încearcă să te concentrezi mai mult pe aspectele care îți plac la partenerul tău” – Chelli Pumphrey, terapeut de cuplu.

Citește și – Cel mai mare secret al relațiilor fericite, dezvăluit de specialiști

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter