Semnificația zilei de Sfântul Ion. Tradiții și obiceiuri

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Miercuri, 06 ianuarie 2021, 11:17
Peste 2 milioane de români își serbează astăzi onomastica, pe 7 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, iar în întreaga țară se respectă numeroase tradiții legate de această sărbătoare.

Peste 2 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, iar cei mai mulți sunt bărbați, informează Știrileprotv.ro, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Cele mai răspândite nume sunt: Ioan, Ion, Ionuț, Ioana, Ionela și Oana, alături de derivatele lor: Nelu, Ivan, Jana, Ionuța, Nela, Onuța, Ionelia și Jan.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Creștinii îl consideră pe Sfântul Ioan Botezătorul cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria. Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Părinții lui sunt preotul Zaharia și Elisabeta, care erau rude cu părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soția sa va naște un fiu la bătrânețe și se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru și a rămas mut până când Elisabeta a născut. Potrivit învățăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

În dimineața zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă pentru a fi feriți de boli în timpul anului. De asemenea, de Sfântul Ioan există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina, de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porțile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceștia dădeau o petrecere. Totodată, în Transilvania cei care purtau numele Sfântului Ion erau purtați prin sat până la râu, unde erau botezați.

De Sfântul Ion nu este bine să fii trist

Tradiția mai spune faptul că astăzi e musai să fii vesel și să petreci, altfel vei fi trist tot anul. În anumite zone, mai ales femeile petrec! Acest obicei se numește „Iordănitul femeilor”, care presupune ca nevestele să se adune în casa uneia dintre ele. Fiecare aduce de mâncare și de băut și cheful se întinde până spre dimineață.

În credința populară, Sfântul Ion este protectorul pruncilor, iar oamenii petrec pe 7 ianuarie tocmai ca să li se nască bebeluși sănătoși. În alte zone, se crede că sfântul păzește gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice, dacă îi serbezi ziua cum se cuvine.

Sursă foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter