Oscar 2012: surprize şi omiteri

De Nicoleta Galeteanu, pe

„The Artist”, favoritul criticilor din acest an, este la loc sigur, Streep, Clooney sunt şi ei, la fel şi Martin Scorsese, după publicarea candidaţilor la Oscar din acest an.
Însă, în afara nominalizărilor previzibile, Academia de Film a lăsat loc şi de surprize greu de intuit, plăcute sau neplăcute.

Un exemplu este „Descendenţii”. Filmul, al cărui protagonist este seducătorul George Clooney, se pare nu a reuşit să îi cucerească şi pe membrii Academiei, aşa cum i-a fermecat pe critici. Pelicula, semnată regizorul Alexander Payne, deşi concura cot la cot cu „The Artist” în topurile cu predicţii nu s-a ales decât cu cinci nominalizări. Din fericire, nu a fost exclus de la categoria cea mai importantă.

Iată şi alte suprize anunţate odată cu nominalizările Academiei din acest an.

Omis: Ca şi în cazul lui Martin Scorsese, istoria se repetă şi pentru Leonardo DiCaprio. Numai că pentru actor soarta se repetă în mod fatidic.
Dacă pentru regizor, nominalizarea din acest an vine la trei ani după ce a câştigât Oscarul cu pelicula „The Departed”, DiCaprio este pentru al doilea an consecutiv pur şi simplu înlăturat din cursa marilor premii. Nici rolul din „Inception”, nici rolul din ” J. Edgar” nu l-au calificat pe actor nici măcar pe lista propunerilor. 

Surpriză
: Obişnuiţi să îl vedem în ipostaze amuzante, actorul Jonah Hill a renunţat probabil rolul într-o comedie pentru a accepta în loc rolul din drama „Moneyball”. O alegere cât se poate de inspirată, de vreme ce tânărul actor este nominalizat pentru prima dată la Oscar, pentru interpretarea fostului jucător de fotbal american Paul DePodesta. „Această nominalizarea la Oscar este un semn că ar trebui să joc în mai multe drame”, a reflectat Jonah Hill.

Surpriză
: Cine a văzut „Hugo” (fie şi prin metode nelegale) s-a convins de măiestria cineastului şi imaginaţia sa de a plăsmui pelicule fabuloase. Cei care nu l-au văzut, sunt aproape siguri că filmul merită toată atenţia juriului. …Dar totuşi nu chiar toate nominalizările! Filmul semnat de Martin Scorsese a luat nu mai puţin de 11 nominalizări, evident, şi la „cel mai bun film”.

Omis
: „Rango”, „Kung fu Panda 2” sau „Puss in Boots” sunt trei dintre cele cinci nominalizate la Oscar pe care le-am văzut şi noi în cinematografele noastre. Dar cinefilii amatori de desene îşi amintesc cu prisosinţă şi de „Aventurile lui Tintin”, cu care Steven Spielberg a câştigat Globul de Aur din acest an.
Superba animaţie a fost însă omisă de pe listă, în favoarea „A Cat in Paris” şi „Chico and Rita”.

Omis: Dacă anul trecut a pierdut la mustaţă Ocarul cu „The Social Network”, anul acesta regizorul David Fincher îşi poate lua definitiv gândul fie şi de la o astfel de performanţă. Pelicula sa „The Girl with the Dragon Tattoo” ar putea, în cel mai bun caz, un premiu la categoriile tehnice.

În schimb, actriţa Rooney Mara, care o interpretează pe „fata cu tatuaj în formă de dragon” a intrat direct în competiţie cu Meryl Streep, pentru „cea mai bună actriţă în rol principal”.

Surpriză: Dacă David Fincher a fost omis total, nu acelaşi lucru se poate spune despre Terrence Malick. Regizorul este nominalizat atât pentru regie, cât şi pentru „Cel mai bun film”, cu „The Tree of Life”, aşadar, două şanse la un Oscar important. Poate în acest an îşi ia revanşa pentru ediţia din ’98, când filmul său „Premii The Thin Red Line” nu a câştigat niciun Oscar din şapte nominalizări.

Surpriză: În timp ce filmele care au făcut furori au fost de-a dreptul ignorate, altele, aproape necunoscute (criticilor străini), au apărut neaşteptat în cele dintâi categorii. „Extremely Loud & Incredibly Close” (r. Stephen Daldry), ce spune povestea unui băieţel dotat intelectual, este fără îndoială o alegere neaşteptată între cele nouă (nu zece) pelicule calificate pentru „cel mai bun film”.

Omis
: Nici Angelina Jolie nu a avut prea mult noroc în acest an. Întâmpinat cu simpatie de către critici, debutul în lungmetraj al Angelinei Jolie, “In the Land of Blood and Honey”, o poveste de dragoste din timpul razboiului din Bosnia, nu a reuşit să se înscrie pentru „cel mai bun film străin”.

Omis: Dintr-o listă iniţială de 39 de cântece originale compuse de artişti cunoscuţi, doar două filme figurează la secţiunea „Cel mai bun cântec original”. Să fie oare categoria cu cel mai previzibil câştigător din acest an?

Foto: NorthFoto, Imdb

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter