Oscar 2012: cele mai interesante recorduri ale ediţiei

De Nicoleta Galeteanu, pe

Meryl Streep îţi menţine recordul de „cea mai nominalizată actriţă la Oscar”, rolul lui Margaret Thatcher din pelicula „The Iron Lady” aducându-i acesteia cea de-a 17-a propunere pe listele Oscar.
Nu este nici pe departe singurul record stabilit în acest an la Oscar. Anual, norocoşii nominalizaţii, chiar dacă nu câştigă cursa, marchează cel puţin un record în istoria prestigioaselor premii.

Află ce alte recorduri şi performanţe deosebite marchează nominalizaţii pentru cea de-a 84-a ediţii a premiilor Oscar, potrivit publicaţiei The North Western.

Filmul lui Bennett Miller, „Moneyball” este prima producţie despre baseball propusă la categoria importantă a premiilor, din 1990, când „Field of Dreams” a intrat pe lista finală. Din păcate, pelicula lui Phil Alden Robinson, cu Kevin Costner în rolul principal, nu a suficient juriul Academiei.

În cazul în care „The Artist” şi-ar învinge toţi cei opt adversari, ar fi al doilea film mut din istoria galei care ar câştiga o statuetă aurie. Singura peliculă fără sonor recompensată cu Oscar rămâne ” Wings” în 1929.
În total, doar trei filme mute s-au aflat, pe parcursul celor 84 de ediţii Oscar, pe listele de nominalizări. Printre acestea, şi „The Patriot”, în 1930, care s-a pierdut în mare parte, potrivit Wikipedia.

Viola Davis, starul din „The Help”, ar fi a doua actriţă de origine afro-americană recompensată cu un Oscar, după Halle Berry omagiată în 2002 pentru rolul din „Monster’s Ball”. Davis este cea de-a noua actriţă de această etnie nominalizată din istoria premiilor, prima fiind actriţa Dorothy Dandridge, pentru rolul din musicalul „Carmen Jones” din 1955.

Nominalizat marţi pentru rolul secundar din pelicula „Extremely Loud & Incredibly Close”, actorul Max von Sydow s-a aflat pentru prima dată în atenţia membrilor Academiei în anul 1989, inclus în categoria „cel mai bun actor” cu rolul din Pelle the Conqueror. Atunci, când contracandidantul său de astăzi, comediantul Jonah Hill (Moneyball), avea doar cinci ani.

Atât Woody Allen (Midnight in Paris), cât şi Martin Scorsese (Hugo) numără fiecare câte 7 propuneri la statueta pentru „cel mai bun regizor”, câştigate de-a lungul carierei lor.
Coincidenţă sau nu, fiecare deţine doar câte unul – Allen pentru „Annie Hall” în 1978, iar Scorsese pentru „The Departed” în 2007).  Cel mai nominalizat regizor rămâne de departe William Wyler (The Best Years of Our Lives, Ben-Hur), cu 12 propuneri la Oscar în categorie.

Aaron Sorkin, co-scenarist la „Moneyball”, este nominalizat la „cel mai bun scenariu adaptat”, aceeaşi categorie unde a câştigat Oscarul în 2011, pentru scenariul filmului „The Social Network”, bazat pe biografia fondatorului Mark Zuckerberg.

Dacă una dintre animaţiile „A Cat in Paris” sau „Chico & Rita” ar fi desemnate câştigătoare, ar fi a treia animaţie străină (non-americană) din cele 10 recompensate cu Oscar la această categorie. Categoria privind recunoaşterea celui mai bun desen animat de lungmetraj a fost inclusă în 2002, când a fost inclusă.

Compozitorul John Williams este cea mai nominalizată personalitate în viaţă – şi a doua din istoria premiilor Oscar (după Walt Disney) -, care îşi completează în acest an „palmaresul” cu alte două propuneri la Oscar. Acesta ar putea aduce două premii în plus lui Steven Spielberg, pentru coloanele sonore ale filmelor „War Horse” şi „The Adventures of Tintin”, pe care le-a creat.

De fapt, cineastul este cel care îi poartă noroc marelui compozitor, acesta fiind nominalizat prima dată în 1967, pentru coloana sonoră din „Valley of the Dolls”.

De altfel, trei dintre statuetele adjudecate se datorează lui Spielberg şi filmelor sale – Jaws (1975), E.T. (1982) şi „Lista lui Schindler”(1993).

Şase dintre cele nouă pelicule propuse la categoria „cel mai bun film” sunt ecranizări sau adaptări ale cărţilor – Hugo, Moneyball, The Descendants, The Help, War Horse şi Extremely Loud & Incredibly Close. Ultima peliculă bazată pe un roman care a câştigat Oscarul este „Slumdog Millionaire” în 2009, inspirată din romanul scriitorului indian Vikas Swarup, „Q & A”.

Kristen Wiig, nominalizată pentru scenariul original creat pentru „Bridesmaids”, este prima actriţă din castul emisiunii Saturday Night Live care primeşte o nominalizare la Oscar în timp ce încă apare în show. 

Bill Murray, Eddie Murphy, Michael McKean, Robert Downey Jr., Dan Aykroyd şi Joan Cusack, toţi au primit nominalizări decât după ce au devenit actori constanţi în producţia americană, în timp ce Randy Quaid, fratele lui Dennis Quaid, a primit-o înainte să se alăture „Saturday Night Live”.

Pentru Meryl Streep ar fi al treilea Oscar, căci actriţa, deşi porpusă de 16 ori pe listele membrilor Academiei, nu a reuşit să ia decât două trofee – în 1980 pentru „Kramer vs. Kramer” şi în ’83 pentru „Sophie’s Choice”.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter