Cum îi asiguri o educație financiară sănătoasă copilului tău

Ultimul update Marți, 13 iulie 2021, 13:40

Dacă pentru multe femei independenţa financiară este un obiectiv important, multe dintre ele, odată ce au devenit mame, au o viziune care depășește orizontul persona  şi vizează şi stabilitatea financiară, pe termen mediu şi lung, a copilului. Dacă bunăstarea financiară a copilului se numără şi printre priorităţile tale, iată câteva sfaturi practice, care te vor ajuta să faci primii paşi în acest sens.

Gestionează eficient bugetul familiei

Înainte de orice, pentru a face primii paşi spre asigurarea stabilităţii financiare a copilului tău, este important să gestionezi cu atenţie bugetul familiei. Un prim aspect de avut în vedere se referă la echilibrul dintre venituri şi cheltuieli. Încearcă, cel puţin o lună, să-ţi notezi într-o agendă veniturile, dar mai ales cheltuielile. În acest fel vei putea avea o viziune clară despre cum cheltui banii şi unde poţi face economii, iar puterea exemplului este cea mai importantă pentru a-i transmite copilului tău o viziune corectă asupra modului în care se gestionează un buget. 

Este important, desigur, să te bucuri de un stil de viaţă de calitate, dar este şi mai important ca tu şi familia ta să fiţi pregătiţi pentru situaţii neprevăzute. De exemplu, reducând anumite cheltuieli inutile şi prioritizându-le pe cele importante vei avea un buget mai mare de investit în viitorul copilului tău. Asigurarea pentru copii, de exemplu, este un instrument financiar versatil care asigură protecţia copilului tău, dar are şi alte beneficii precum serviciile legate de îndrumare în carieră sau teste cu privire la stilul de învățare. Poți, totodată, să adaugi o componentă de investiții asigurării, care pe termen lung poate deveni baza pentru o achiziție importantă pentru copil.

Construiește un fond pentru situații de urgență, dar și unul de economii

Înainte de orice, este important să ştii că există o diferență între aceste două tipuri de fonduri. În fondul de urgenţă ar trebui să ai o sumă echivalentă cu cel puţin trei salarii ale fiecărui membru al familiei cu un venit stabil. Acest fond de urgenţă ar trebui să fie accesat doar în situaţii cu adevărat grave: pierderea locului de muncă, cheltuieli medicale etc. El este primul pentru care ar trebui să ai în vedere depuneri lunare. Contul de economii se poate face în paralel, dacă îţi permiţi, sau după ce ai o sumă satisfăcătoare în cel de urgenţă. Specialiştii în educaţie financiară consideră că aproximativ 20% din venitul lunar total al familiei ar trebui să meargă în acest fond. Banii din contul de economii ar trebui să fie direcţionaţi spre alte investiţii financiare, adică să-i faci să producă şi mai mulţi bani, sau spre achiziţii semnificative care îţi îmbunătăţesc considerabil stilul de viaţă sau care te ajută să evoluezi în carieră, cum este cazul cursurilor de perfecționare. 

În cazul în care copilul tău are un buget propriu, oricât de mic, ar trebui să-i transmiți aceste reguli de economisire pentru ca odată ce bugetul și cheltuielile lui vor deveni serioase, să aibă atât cunoștințele, cât și exemplul sănătos pentru a le gestiona.

Nu neglija sursele suplimentare de venit

Pentru stabilitatea financiară a familiei şi, pe termen lung, şi a copilului tău, este bine să ai în vedere şi surse de venit suplimentare, mai ales dacă sunt pasive. De exemplu, poate ai moştenit și ai în satul bunicilor un teren agricol care poate fi dat în arendă. Astfel de bunuri îţi aduc venituri fără să fie nevoie să aloci foarte mult timp pentru gestionarea lor. Dacă vrei să îţi măreşti veniturile lunare, dar nu ai nicio sursă de venit pasiv, poţi să te orientezi spre o colaborare profesională, în afara orelor de serviciu, sau să găseşti o modalitate de a-ţi transforma un hobby într-o mică afacere. În felul acesta, copilul va învăța că poate genera un venit și suplimentar locului de muncă și că este benefic să explorezi toate variantele pe care le ai la dispoziție în acest sens. 

Acordă atenție noțiunilor financiare cu care copilul se va întâlni mai târziu 

Educaţia financiară a devenit un subiect din ce în ce mai frecvent discutat, mai ales cu referire la generaţiile următoare. Acest tip de educaţie se referă la capacitatea de a înțelege cum funcţionează banii în societate şi de a dezvolta abilități financiare, cum ar fi managementul financiar personal sau investițiile. Copilul tău are numai de câştigat de pe urma unor astfel de cunoştinţe şi abilităţi. Pe lângă numeroase instrumente online care te pot ajuta să-i explici chiar tu unele concepte, există chiar şi cursuri online pe acest subiect. Copilul bine informat de astăzi va fi adultul de succes de mâine.   

Protecţia şi stabilitatea financiară sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi. Implementând mici schimbări, construind un buget cu atenţie şi alocând investiţii pentru un viitor mai bun, faci deja primii paşi în a-i transmite copilului tău un comportament financiar responsabil, ce îl va ajuta pe termen lung.

Sursa foto: Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter