De ce este important să pui poză în CV

De Nicoleta Galeteanu, pe

De la modele de scrisori de intenţie, la posibilitatea de a ataşa documente ori de a descărca prezentări video sau de a ataşa poze, site-urile de joburi îţi pun la dispoziţie
…numeroase facilităţi de redactare a CV-ului. Cu toate acestea, există o mare rezervă din parte aplicanţilor atunci când vine vorba de poza din CV, temându-se că fotografia le va compromite şansa unui interviu.

Dar dimpotrivă, experţii în resurse umane spun că CV-urile cu poză sunt mai avantajate faţă de cele care nu conţin una. Poza într-un CV nu este o cerinţă obligatorie, dar prezintă câteva avantaje care îţi vor deschide multe uşi cel puţin spre interviu.

Creează impact vizual

Recrutorii primesc sute şi mii de CV-uri doar pentru o singură poziţie; gândeşte-te prin urmare de câtă răbdare trebuie să dispună pentru a le analiza pe toate cu aceeaşi acurateţe. Adevărul este că nu toate CV-urile sunt studiate, ci doar cele care atrag într-un fel sau altul atenţia. Un element în acest caz este poza care, indiferent de culorile sau expresivitatea ei, creează involuntar un impact vizual puternic pentru cineva care trebuie să citească zeci de pagini într-o zi.

Prin urmare, fotografia într-un CV îl ajută şi pe aplicant, dar şi pe angajator, care va reţine şi va identifica mai uşor CV-ul tău dintre celelalte sute de foi de pe biroul său.

Contribuie la o primă impresie

Poza din CV nu trebuie să fie o fotografie artistică pentru a fi şi sugestivă. O simplă poză într-o ţinută banală – un costum sau o cămaşă -, poate fi foarte grăitoare pentru cineva care te vede pentru prima dată.

Începând cu simpla decizie de a publica o fotografie şi terminând cu expresia feţei sau modul în care te afişezi în poză, absolut toate observaţiile angajatorului vor contribui din plin la o primă impresie care, aşa cum se ştie, contează cel mai mult. O simplă fotografie are puterea de a transmite caracterul unei persoane şi stilul de viaţă al acesteia.

Poza nu îţi periclitează CV-ul

Contrar prejudecăţilor şi celei mai frecvente temeri ale candidaţilor, poza dintr-un CV nu va compromite niciodată şansele unui candidat, desigur, presupunând că este vorba despre o fotografie potrivită, de preferat nu de la nuntă ori din club sau pe plajă.

Fie că este solicitată ca o condiţie din partea angajatorului – pentru posturile unde aspectul fizic este o cerinţă -, fie că alegi de bunăvoie să îţi faci publică poza, în niciuna dintre situaţii ataşarea fotografiei nu va fi un prejudiciu.

Dacă în prima situaţie poza este necesară, în cel de-al doilea aceasta poate fi în cel mai rău caz irelevantă, deoarece angajatorul nu va face abstracţie de recomandările tale din CV. Altfel spus, pentru un recrutor, experienţa şi abilităţile vor fi întotdeauna mai importante decât modul în care arăţi.

Angajatorul te poate citi… din priviri

Specialiştii în recrutare spun că angajatorii îşi pot da seama de caracterul candidatului dintr-o simplă fotografie. Mai exact, o poză poate dezvălui, pentru un fin observator, caracterul unui candidat, determinate de expresia facială şi mai ales de privire, spun aceştia.

Este un aspect care interesează pe mulţi angajatori, mai ales că unii dintre ei se orientează după el atunci când se gândesc dacă noii veniţi se vor adapta cu uşurinţă la restul colectivului.

Îţi asigură prestanţa

O fotografie adecvată îţi poate construi imaginea pe care ţi-o doreşti, prin simplul fapt că poate reda prestanţa şi atitudinea. Dacă aplici pentru o funcţie înaltă – manager de vânzări, redactor – şef -, o fotografie poate reda cadrul şi poziţia în care ai lucrat anterior.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter