Românii fac colivă şi cozonac atunci când împart mâncare la înmormântări şi parastas. Tradiţiile de sâmbăta morţilor nu există doar în România sau în ţările ortodoxe, ci şi în alte colţuri ale lumii. Iată ce se mănâncă la înmormântare şi parastas în alte ţări ale lumii.Nyepi, Ziua tăcerii (Bali, Indonezia)Un fel de sâmbăta morţilor se comemorează şi în insula Bali, în fiecare an în luna martie.Localitatea Ubud este cea în care au loc cele mai spectaculoase festivităţi şi unde se prepară cele mai bune mâncăruri pentru a fi împărţite celor nevoiaşi sau rudelor celor decedaţi.Cele mai bune mâncăruri servite de ziua morţilor în Bali sunt: fructe proaspete, orez fiert şi satay, tot felul de frigărui cu sos de chilli sau sos dulce de cocos.Citeşte şi FOTO: Ritualuri ciudate cu morţi din trecut. Cât de bizar!Dia de los muertos, ziua morţilor (Mexic)La mexicani, Ziua Morţilor înseamnă o petrecere uriaşă, în care oamenii aduc ofrande rudelor moarte, aduc muzicanţi mariachi să le cânte la mormânt şi pregătesc tot felul de festivităţi asemănătoare cu cele de Halloween.Cele mai populare feluri de mâncare cu ocazia Zilei Morţilor sunt cranii din zahăr, pâine dulce împletită în formă de oase, plăcintă cu dovleac, coşciuge de ciocolată şi un fel de colivă ca un terci, care se lasă morţilor, la morminte.Citeşte mai departe despre mâncărurile tradiţionale de parastas şi înmormântare din lumea largă, pe pagina următoare!Parastasul la chinezi, un moment puternic spiritualAsiaticii au un nivel crescut de spiritualitate şi chinezii nu fac excepţie. Există tot felul de credinţe legate de moartea unui membru al familiei, dar este foarte important ca aceştia să nu certe la masa de după înmormântare. Un parastas liniştit, fără excese şi mai ales fără certuri în familie asigură trecerea uşoară pe lumea cealaltă, unde mortul nu va suferi de foame sau sete.Dintre mâncărurile tradiţionale servite de chinezi la priveghi şi parastas amintim: porc fript, neapărat cu crustă roşie (pentru alungarea duhurilor rele din calea sufletului de curând plecat), carne de cocoş (simbolizează zborul lin al sufletului către lumea spiritelor), jai (fel de mâncare budhist, în care fiecare ingredient reprezintă un simbol spiritual, face parte din post, deoarece este pe bază de legume).Citeşte şi Incredibil: Metode super ciudate de înmormântareParastasul la africani, ca nunta la româniÎn Africa, familiile sunt foarte mari şi un parastas sau o masă la o înmormântare reprezintă o cheltuială serioasă pentru familia decedatului.Astfel, în anumite zone există tradiţia ca rudele să-şi plătească tacâmul, întocmia ca la nunţile şi botezurile românilor.Cele mai apreciate feluri sunt, în funcţie de zonă: supe de fructe, capre fripte, legume coapte în jar.Vezi mai multe tradiții de înmormântare la români!Sursa foto: Shutterstock