Studiu: tinerii români fără studii superioare sunt cei mai vulnerabili la propaganda rusească

Un studiu recent arată că tinerii români care nu au studii superioare sunt cei mai vulnerabili la propaganda rusească.

Studiul a fost realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației (CPD) din SNSPA. Acesta confirmă faptul că nivelul încrederii românilor în autorii occidentali rămâne ridicat. Mai exact, 2 din 3 români au încredere în Vest și resping Rusia, iar 15% resping „modelul estic”. Peste un sfert din români (27%) au ajuns însă să considere integrarea României în Uniunea Europeană și în NATO a fost „o greșeală”, potrivit Digi24.

Directorul de cercetare al CPD, Dan Sultănescu, a spus că nivelul încrederii românilor în autorii occidentali rămâne ridicat. Deși încrederea în Rusia nu depășește 15% la nivelul populației din România, în rândul tinerilor inactivi și fără studii superioare, procentul urcă la 23%.

Publicul cel mai expus la propagandă și la dezinformare este format din tineri inactivi și fără studii superioare, respectiv din muncitori fără studii superioare. Laolaltă, cele două categorii compun 45% din populație.

Citește și: Șeful SRI: Atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și fake news s-au intensificat în România

Citește și: Pozele cutremurătoare care arată dezastrul lăsat de bombardamentele rusești asupra Ucrainei

Citește și: Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război – și ce riscuri există dacă refuză

Citește și: Ministrul Vasile Dîncu: Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi din Ucraina

Analiza datelor demonstrează însă că narativele antioccidentale s-au amplificat în peisajul online din România. Criza din Ucraina a crescut vizibilitatea mesajelor anti-NATO, anti-SUA și anti-Vest. Majoritatea informațiilor ajung la publicul larg prin presa clasică și prin Facebook.

În social media s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe clustere conservatoare (care se asociază fie partidelor populiste, fie mișcării antivaccin) care promovează mesaje anti-occidentale. Mai mult, paginile și grupurile de Facebook cu conținut pro-Rusia sunt mai vizibile decât înainte. Spre exemplu, pagina ediției românești Sputnik este mai activă decât alte pagini Sputnik din regiune.

Invazia din Ucraina oferă șansa de a analiza îndeaproape aspectele propagandei anti-occidentale, a curentelor populiste și nu numai. Datele colectate de raportul CPD SNSPA arată contextul mai larg al tendințelor care influențează publicul din România.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare februarie 24, 2022 4:32 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale