Cartofi umpluţi, înveliţi în bacon

Cu ceva vreme în urmă, prietenii mei de la TVdece se lăudau cu nişte cartofi umpluţi. Chiar şi aşa, la distanţă, am salivat instant – aşa că, cu prima ocazie, am făcut…
şi eu, după mintea şi priceperea mea. Au ieşit atât de buni, că a doua zi am făcut din nou – şi cred că o să mai fac, foarte curând 🙂 O reţetă pentru Unica.

Ingrediente

    * 6 cartofi medii
    * 100 g telemea de oaie
    * 100 g caşcaval
    * 1 ou
    * 1 lingură mărar
    * 1 lingură cimbru
    * 1 lingură boia iute
    * 1 lingură ceapă verde tocată mărunt
    * 1 linguriţă chimen măcinat (opţional)
    * 6 felii de bacon

Reţetă

Am curăţat cartofii şi i-am pus într-o oală, la fiert.

Între timp, am dat telemeaua pe răzătoarea mică. Pestea ea, am pus boiaua, mărarul, cimbrul, ceapa verde (toate uscate – da, paradoxal, există ceapă verde uscată, mai exact cozi de ceapă, uscate şi tocate). Am pus şi chimenul – dar, atenţie, chimenul e un condiment puternic, dacă nu vă place foarte tare, nu-l puneţi. Apoi am pus un ou crud.

Le-am amestecat cu insistenţă pe toate.

Când cartofii au dat în clocot, i-am lăsat vreo 10 minute să fiarbă – cât să nu fie prea moi, dar să poate fi „modelaţi”, totuşi. Apoi i-am scos din apă şi i-am lăsat să se răcească. După care i-am scobit, cu un cuţit subţire şi ascuţit. Am umplut scobiturile cu amestecul de brânză şi arome.

Pe cei mai mari (am avut 2 cartofi mai mari) i-am tăiat în jumătate şi apoi i-am umplut. Au avut o scobitură mai largă, dar mai puţin adâncă.

Am luat apoi fiecare cartof şi i-am învelit cu feliile de bacon, pe care le-am prins cu câte o scobitoare.

Am dat la cuptor vreo 20-30 de minute, la foc mediu (durata depinde de la cuptor la cuptor, important e să se pătrundă cartofii).

După care am scos vasul şi am presărat peste cartofi caşcavalul, dat pe răzătoarea mare.

Am mai dat vasul la cuptor înca 5-6 minute, până s-a topit caşcvalul şi a început să se rumenească un pic.

Și cam asta a fost. La urmă i-am presărat cu câţiva fulgi de ardei iute, ca să prindă puţină iuţeală – ceea ce i-a făcut perfecţi. Poftă bună 🙂

Vezi în galeria foto care au fost etapele de preparare ale cartofilor umpluţi, înveliţi în bacon!

    
Vedete din Romania Vedete internationale