Centrele de consiliere gratuită pentru persoanele cu autism și-au început activitatea

În cadrul proiectului ”Și ei trebuie să aibă o șansă!”, desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Protecția Copilului și cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România, au fost înființate, în țară, 40 de Centre de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism și familiile lor.
În acest moment, în Centre lucrează 120 de specialiști instruiți în intervenții terapeutice pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA), dar și în consilierea familiilor acestora.
Programul și-a propus să pună bazele unei rețele de servicii gratuite, la nivel național, cu personal instruit, servicii care să fie accesibile oricărei familii care se confruntă cu autismul. Adresele celor 40 de Centre aflate în 35 de județe ale țării și în București sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, secțiunea Servicii.

Formarea specialiștilor

Proiectul ”Și ei trebuie să aibă o șansă!” a avut o importantă componentă de formare,  în prima parte de desfășurare fiind instruiți 588 de psihologi, psihoterapeuți și psihopedagogi, fie în intervenții terapeutice pentru persoanele cu autism, fie in monitorizarea eficienței activității de recuperare a persoanelor cu autism.

Persoanele formate sunt psihologi, psihoterapeuți și psihopedagogi, specializări universitare obligatorii pentru accesul candidaților la procesul de selecție și, în final, la cursuri. Alte asemenea criterii au inclus experiența de lucru cu copii/persoane cu autism, copii proveniți din grupuri vulnerabile, copii cu dizabilități, motivația parcurgerii formării și utilizării informațiilor obținute în activitatea profesională precum și recomandarea furnizată de actualul angajator. Cursurile s-au adresat, în egală măsură, profesioniștilor din instituțiile publice sau private, ori ONG-urilor care desfășoară activități de recuperare a persoanelor cu TSA.

Programa de instruire a fost elaborată în parteneriat cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România și lectori. Cursurile au fost susținute de echipe mixte de lectori români și lectori din Marea Britanie, doctori în psihologie, psihoterapeuți, psihologi clinicieni, supervizori în psihoterapie cognitivă și comportamentală sau consultanți în intervenții specifice în tulburarea de spectru autist,  cu o vastă experiență în lucrul cu persoanele cu TSA. 

Formarea a avut o structură ce a îmbinat cursurile teoretice și practica supervizată, pentru ambele categorii de personal.

    
Vedete din Romania Vedete internationale