(P) Despre acnee: Cauze, simptome, factori de risc și sfaturi pentru îngrijirea tenului

Acneea [1] este o afecțiune a pielii care apare atunci când, în interiorul foliculilor de păr, se acumulează sebum sau celule moarte. Această afecțiune este întâlnită cel mai des în rândul adolescenților, dar poate apărea la persoane de toate vârstele.

Există o serie de remedii eficiente pentru ameliorarea simptomelor acneei dar, uneori, această problemă poate persista. Formațiunile acneice se vindecă încet și, chiar dacă unele dispar, pot apărea altele în locul lor. În funcție de severitatea sa, acneea poate avea un puternic impact emoțional și poate lăsa în urmă cicatrici [1]. 

Care sunt cauzele acneei?

Există patru factori principali care cauzează acneea: producția de sebum în exces, porii blocați de sebum și celulele moarte, bacteriile și inflamația. De asemenea, alți factori pot declanșa sau înrăutăți acneea [1]. 

Un astfel de factor îl reprezintă schimbările hormonale. Androgenii sunt hormoni al căror nivel crește, atât în cazul băieților cât și al fetelor, în timpul pubertății. Aceștia duc la mărirea glandelor sebacee și, astfel, la intensificarea secreției de sebum. Schimbările hormonale din timpul maturității, în special la femei, pot declanșa, de asemenea, apariția acneei [1]. 

Anumite medicamente, cum ar fi cele care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu, pot influența acneea, dar și alimentația joacă un rol important. Studiile arată că, din cauza consumului anumitor alimente, cum ar fi cele bogate în carbohidrați, manifestarea acneei se poate agrava. Totuși, este nevoie de o analiză mai amănunțită pentru a identifica dacă anumite restricții alimentare pot aduce beneficii persoanelor ce suferă de acnee [1]. 

Care sunt simptomele acneei?

De obicei, acneea poate apărea pe față, frunte, piept, spate și umeri, deoarece aceste zone prezintă cele mai multe glande sebacee. În funcție de severitatea acesteia, simptomele pot varia [1]. 

Acneea [2] poate fi noninflamatorie sau inflamatorie, iar formațiunile acneice care fac parte din aceste două categorii includ punctele negre, punctele albe, papulele, pustulele, nodulii și chisturile. Este posibil ca mai multe tipuri de acnee să apară în același timp. 

1.Acneea noninflamatorie

Acneea noninflamatorie include punctele negre și punctele albe. Punctele negre apar ca rezultat al acumulării de sebum și celule moarte în interiorul unui folicul pilos. Partea superioară, și anume porul, rămâne deschisă, ia contact cu aerul, ceea ce duce la apariția culorii negre specifice, vizibile la suprafața pielii [2]. 

Punctele albe apar, de asemenea, din cauza acumulării de sebum și celule moarte, porul fiind de data aceasta acoperit. Ele au aspectul unor mici umflături pe suprafața pielii [2].

2.Acneea inflamatorie

Deși sebumul și celulele moarte contribuie la apariția acneei inflamatorii, și bacteriile pot juca un rol, cauzând infecții manifestate prin apariția de formațiuni acneice dureroase, care se vindecă mai greu [2]. 

Papulele apar atunci când pereții porilor cedează din cauza unei inflamații severe, rezultând astfel pori blocați și sensibili la atingere. Pustulele se formează tot în urma cedării porilor dar, spre deosebire de papule, acestea sunt umplute cu puroi [2]. 

Dacă în interiorul porilor blocați persistă iritația și inflamația, dimensiunea acestora crește și apar nodulii. Spre deosebire de papule și pustule, nodulii sunt situați în straturile inferioare ale pielii. O formă mai gravă a nodulilor este reprezentată de chisturi. Acestea  se dezvoltă atunci când porii sunt blocați de bacterii, sebum și celule moarte. Se situează tot în straturile inferioare ale pielii, mai adânc decât nodulii [2]. 

Ce factori de risc pot influența apariția acneei?

Există o serie de factori de risc care pot crește șansele unei persoane de a întâmpina probleme cu acneea. Un factor principal este vârsta. Deși acneea poate apărea în orice moment al vieții, este mult mai comună la adolescenți. De asemenea, ea poate fi declanșată de schimbările hormonale care apar în timpul pubertății sau al sarcinii [1]. 

Factorul genetic joacă un alt rol important în apariția acneei. Dacă ambii părinți s-au confruntat cu probleme de acest fel în timpul vieții, copilul are șanse mult mai mari de a avea acnee [1]. 

În cele din urmă, și câțiva factori de natură fizică pot face pielea mai susceptibilă la declanșarea acneei. De exemplu, aceasta poate apărea în acele zone care au intrat în contact cu substanțe și loțiuni uleioase sau din cauza frecării și presiunii cauzate de telefoane, căști de protecție, gulere strânse sau rucsacuri [1]. 

Sfaturi pentru îngrijirea tenului

Este dificil să previi apariția acneei [3], dar există totuși câțiva pași simpli de îngrijire pe care îi poți aplica și acasă, în special dacă ai urmat deja un tratament pentru acnee și dorești să eviți reapariția ei. 

Spală-ți fața de două ori pe zi folosind produse speciale de curățare a tenului care nu conțin ulei. De asemenea, este indicat să folosești creme care reduc excesul de sebum și să eviți folosirea produselor de machiaj pe bază de ulei. În plus, va fi necesar să te demachiezi în fiecare seară [3].

Urmează sfatul unui specialist atunci când alegi crema pentru acnee potrivită pentru tine. Acesta îți va putea recomanda produsele adecvate în urma unui consult.

Deși nu țin strict de îngrijirea tenului, mai poți urma câteva sfaturi referitoare la stilul tău de viață. O dietă sănătoasă, care conține cât mai puține zaharuri procesate, sau reducerea stresului de zi cu zi pot contribui la menținerea unui aspect plăcut al tenului tău [3]. 

Acneea este o afecțiune care apare indiferent de vârstă și care poate fi dificil de tratat. În cazul în care problemele tale cu tenul persistă, este recomandat să ceri sfatul unui medic dermatolog. Acesta îți va spune tot ce trebuie să stii despre acnee și îți va recomanda un tratament potrivit pentru tine.

Referințe:

1.”Acne.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047. Published September 12, 2020. Accessed April 7, 2021.

2.Cherney, Kristeen. ”Types of Acne: Pictures, Treatments, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/types-of-acne. Published March 30, 2019. Accessed April 7, 2021.

3.Burke, Darla. ”Acne: Causes, Risk Factors, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin/acne. Published July 1, 2020. Accessed April 7, 2021.

Sursa foto: shutterstock.com

Ultima modificare iunie 30, 2021 2:14 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale