(P) 3 rețete de grătar pentru zilele însorite

În zilele de vară, este mult mai plăcut să gătești afară, în aer liber, decât sufocat de căldură, între pereții bucătăriei. Dintre toate felurile de mâncare ce pot fi preparate în aer liber, carnea sau legumele la grătar ocupă primul loc în topul preferințelor. Motivul: felurile de mâncare pregătite astfel se prepară ușor și au un gust special, indiferent că este vorba de carne la grătar sau legume coapte pe jar. În plus, poți pregăti o mulțime de rețete, printre care:

Aripioare cu ciuperci

Ingredientele principale sunt ciupercile și aripioarele de pui, iar cantitățile se aleg în funcție de numărul membrilor familiei sau ai invitaților pe care îi ai la masă. Ce trebuie să faci? Spală ciupercile și curăță-le pielița, condimentează-le cu sare, piper și boia dulce și stropește-le cu oțet balsamic. În timp ce grătarul se încinge, spală și aripioarele și pune-le la fiert pentru un sfert de oră. Cât timp fierb aripioarele, pune ciupercile condimentate și stropite cu oțet pe grătar și, după un timp, întoarce-le pe ambele părți, până se rumenesc. Odată luate de pe grătar, ciupercile fripte se „îmbracă” într-un sos obținut din doi căței de usturoi pisați și o lingură de ulei. După ce ai acoperit vasul cu ciuperci, pune aripioarele fierte pe grătar. Întoarce-le până se rumenesc pe toate părțile, iar pe jarul care rămâne, pune la copt și câteva roșii. Când sunt gata, strivește-le cu o furculiță și combină-le cu un cățel de usturoi pisat. Tocmai ai obținut un sos absolut delicios. Așază aripioarele în mijlocul farfuriei și toarnă peste ele sosul de roșii, iar pe margini pune ciupercile fripte. 

Pulpe de pui cu sos bulgăresc

Ai nevoie de câteva pulpe de pui, care se spală și se pun pe grătar, unde vor fi supravegheate permanent, să nu se ardă. Carnea de pui se face ușor la grătar, așa că operațiunea nu îți va răpi foarte mult timp. Trebuie doar să ai grijă să întorci pulpele pe ambele părți și să nu le lași mult pe jar.

Petru sos, sunt necesare șase roșii, două linguri de zahăr, o lingură de oțet, una de muștar, un ardei gras roșu sau unul kapia, sare și piper. Pune roșiile și ardeiul pe grătar, după care curăță-le de coajă și dă-le prin mașina de tocat. Adaugă apoi restul ingredientelor și amestecă până se omogenizează. Apoi, pune-l la fiert câteva minute până se îngroașă, și, când capătă consistența dorită, răstoarnă-l peste pulpele fripte pe grătar. 

Vinete cu usturoi și ardei iute

Aceasta e o rețetă simplă, recomandată în special vegetarienilor, pentru că nu conține carne. Ai nevoie doar de un kilogram de vinete, o căpățână de usturoi, 2-3 ardei iuți și 200 de mililitri de ulei. Taie vinetele rondele, presară sare și lasă așa timp de 5 minute. Vei observa ca sarea a scos apa din rondelele de vinete, așa că va trebui să le ștergi, înainte de a le pune pe grătar. Nu trebuie să le lași pe jar decât 1-2 minute pe fiecare parte. Curăță usturoiul și taie cățeii sub formă de solzi. Apoi, taie și ardeii iuți, pe care adaugă-i, împreună cu usturoiul, peste rondelele de vinete, așezate în prealabil într-un vas mai înalt. Deasupra, se adaugă uleiul, după care se amestecă bine. Poți consuma vinetele imediat sau le poți pune la păstrare într-un borcan, adăugând peste ele încă 50 de mililitri de ulei. Borcanele se păstrează la rece, iar înainte de consum, vinetele astfel preparate pot fi servite ca garnitură, dar și ca salată. În acest caz, se scurg bine de ulei și se adaugă puțin oțet balsamic.

Sperăm că vei avea o experiență culinară plăcută, iar aceste rețete se vor număra, de acum înainte, printre preferatele tale și ale familiei.   

    
Vedete din Romania Vedete internationale