Motivul pentru care tot mai mulți oameni suferă de diabet

De Oana Dinu, pe Ultimul update Vineri, 24 aprilie 2020, 18:47
Mulți dintre pacienții cu diabet care s-au infectat cu noul #coronavirus au suferit complicații sau chiar și-au pierdut viața. Acesta este un motiv în plus să ne aducem aminte de un studiu al cercetătorilor americani conform căruia poluarea este una dintre cauzele acestei boli. În 2016 s-au înregistrat 3,2 milioane de noi cazuri de diabet din cauza poluării. 

Diabetul este o boală periculoasă, care ajunge să afecteze toate organele atunci când nu este tratat corespunzător, spun specialiștii. De la banale probleme de sănătate se poate ajunge la complicații care pun viața în pericol. Un caz de diabet din şapte este provocat de poluare la nivel mondial, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii americani, publicat în revista The Lancet Planetary Health, scrie Agerpres.

„Poluarea a contribuit la apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet în lume în anul 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din aceste cazuri”, spun cercetătorii de la Facultatea de Medicină Saint-Louis din Washington.

Organismul unui bolnav de diabet nu poate folosi glucoza pentru a produce energie, apelând la grăsimi pentru asta: „Credem că poluarea atmosferică diminuează producţia de insulină şi provoacă inflamaţii, împiedicând organismul să transforme glucoza din sânge în energie”, notează cercetătorii.

„Este important având în vedere că multe lobby-uri economice afirmă că nivelurile actuale (poluanţi degajaţi în aer) sunt prea stricte şi ar trebui revizuite. Însă probele demonstrează că nivelurile actuale nu sunt deloc sănătoase şi trebuie net reduse”, a precizat profesorul de medicină Ziyad Al-Aly.

Relaţia dintre diabet şi poluare este mai evidentă în ţările unde reglementările sunt mai puţin stricte şi mai puţin respectate precum India, Papua Noua Guinee, Afganistan şi Guyana.

La polul opus se află țări precum Franţa, Finlanda şi Islanda, mult mai dezvoltate din punct de vedere economic.

Citește și: 

Combate răul de mașină cu ulei de lavandă. Cum mai poți folosi această plantă

O substanță din produsele de igienă poate crește rezistența la antibiotice

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter