Retrospectiva anului: Artiști români care s-au stins din viață în 2019

De Oana Dinu, pe
Emil Brumaru

Anul 2019 a venit cu pierderi importante în lumea artistică românească. Cântăreți, actrițe, scriitori și artiști din lumea modei s-au stins din viață, lăsând în urmă, drept moștenire pentru cei care le-au admirat munca, creațiile lor. Iată care sunt artiștii români care s-au stins din viață în 2019.

Poetul Emil Brumaru a încetat din viață la începutul lunii ianuarie 2019, la vârsta de 80 de ani. Acesta fusese internat în spital după ce a suferit un atac vascular cerebral. Scriitorul a obținut numeroase premii, printre care Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia (2001), Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia acordat de revista Observator Cultural (2011), Premiul de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul „Amintiri din rai”(2017).

Adrian Berinde

Tot în luna ianuarie, cântărețul Adrian Berinde s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Artistul a absolvit Școala de Arte Plastice din Cluj și apoi s-a stabilit în Elveția, unde s-a consacrat ca pictor. S-a întors în România în 1990, iar cinci ani mai târziu a lansat primul său album, „Absent”. Au urmat alte șapte albume pentru care și-a scris muzica și versurile, a făcut și regie de teatru și a coordonat sute de spectacole de teatru, dans, concerte, expoziții de pictură și fotografie, emisiuni tv și dezbateri literare.

George Stanca

Jurnalistul și scriitorul George Stanca a murit în luna februarie. Acesta suferise o intervenție chirurgicală anul trecut și suferea de diabet. A suferit un stop cardio-respirator, în urma căruia s-a declarat decesul. A debutat ca publicist în revista „Săptămâna” lui Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-ușoară și devenind „comentator muzical” cum îi plăcea să se numească, nu cronicar. Au urmat apoi colaborări cu „Contemporanul”, „Scînteia Tineretului” și „Flacăra”, unde a fost secretar muzical al Cenaclului fondat de Adrian Păunescu. În urma lui a rămas o serie de epistole, cunoscute sub denumirea de „Scrisorile lui Stanca”.

Zina Dumitrescu

Binecunoscuta creatoare de modă s-a stins din viață pe 28 martie, la vârsta de 82 de ani. Aceasta a fost diagnosticată cu Alzheimer și se afla în azilul de bătrâni unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Zina Dumitrescu, pe numele real Zenobia Bogoș,  și-a început cariera ca model la Casa de Modă Venus, iar la vârsta de doar 30 de ani a devenit directorul acesteia. Și-a câștigat pe drept renumele de Mama Modei Românești, tot ea fiind și cea care a descoperit manechine celebre ca Romanița Iovan, Dana Săvuică, Melek Ament, Bianca Brad, Jeanine, dar și pe Cătălin Botezatu și Liviu Ionescu.

Răzvan Ciobanu

Creatorul de modă a murit la 43 de ani, în urma unui cumplit accident de mașină, care s-a produs în data de 28 aprilie. Moartea lui fulgerătoare a stârnit numeroase semne de întrebare, dar medicii legiști au stabilit că artistul a decedat din cauza multiplelor traumatisme însoțite de o hemoragie cerebrală, așadar s-a lovit puternic la cap și nu numai. A suferit rupturi de organe și o hemoragie internă. Răzvan Ciobanu a avut prima prezentare la numai 19 ani. În 2009 a lansat colecția Rochia, o colecție de rochii de seară care a fost întâmpinată cu critici pozitive. A fost unul dintre jurații concursului „Bravo, ai stil”.

Florina Cercel

Actrița Florina Cercel a încetat din viață în luna iulie. Aceasta avea 76 de ani și suferea de cancer pulmonar. A lucrat cu mari regizori ai teatrului românesc și a jucat în numeroase piese de teatru de-a lungul celor 45 de ani de carieră. Florina Cercel a fost admirată în producţii pentru marele ecran, în rolurile Mere Cyborg – „Les Percutes”, regia Gerard Cuq, 2002, Mariana – „Ambasadori, căutăm patrie”, regia Mircea Daneliuc, 2003 sau Valentina – „The Half Life of Timofey Berezin”, regia Scott Z. Burns, 2006, dar și în serialele TV.

Monica Ghiuță

La scurtă vreme, a plecat dintre noi o altă cunoscută actriță, Monica Ghiuță. Aceasta abia împlinise 79 de ani. Actrița era cunoscută pentru rolurile sale din „Faimosul Paparazzo”, „Cocoșul decapitat”, „Filantropica” și „Triunghiul morții”, iar în 2015 a primit o nominalizare la premiile Gopo pentru rolul din filmul „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, de Radu Gabrea. Timp de mai mulți ani a apărut în rolul unei bunici, într-o serie de reclame la un brand de ulei.

Mihai Constantinescu

Cântărețul Mihai Constantinescu a încetat din viață la vârsta de 73 de ani, în data de 29 octombrie. Artistul era internat din luna mai în spital, după ce suferise un stop cardio-respirator. Medicii au anunțat că artistul a intrat în moarte cerebrală a doua zi. În ultimele șase luni au urmat mai multe stopuri cardio-respiratorii și o hemoragie cerebrală. În anul 1964 a lansat piesa de debut „Păpușa”, iar în anul 1999 a editat în format single piesa „Iubiți și câinii vagabonzi”. În mai 2002, Mihai Constantinescu a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare „O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii și Cultelor.

Leo Iorga

Leo Iorga suferea de cancer de 8 ani, dar a pierdut lupta cu boala în luna noiembrie, la vârsta de 54 de ani. Fostul solist al trupei Compact trecuse prin două intervenții chirurgicale majore – îi fuseseră extirpate două tumori, una de la plămâni, în 2011, și una cerebrală, în 2014. Artistul a început să cânte  la vârsta de 14 ca toboșar în trupa liceului. A fost vocalist al formațiilor Pacific, Cargo, Compact, Schimbul 3, Pacifica, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Compact B.

Florian Stoica

Două săptămâni mai târziu, Florian Stoica, membru al trupei Conexiuni, a părăsit pentru totdeauna scena muzicii rock la vârsta de 58 de ani. Moartea acestuia a venit ca un șoc pentru întreaga lume, mai ales că acesta a susținut un concert pe data de 8 noiembrie. Florian Stoica era inginer de profesie şi a devenit cunoscut ca textier, compozitor, dar şi solist, instrumentist şi sound designer. În 1983, alături de Marcel Boca şi Victor Lenghel, a înființat trupa Conexiuni, care și-a făcut debutul la Casa de Cultură a Studenţilor din Braşov.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter