EXCLUSIV Cum prepară Chef Patrizia Paglieri cel mai bun tiramisu pentru masa festivă

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Vineri, 11 decembrie 2020, 11:37

În domeniul gastronomic, Patrizia Paglieri este una dintre cele mai cunoscute și apreciate prezențe feminine din România. Rafinamentul pe care îl afișează când vine vorba de gătit și pasiune pentru a crea, într-o manieră perfectă, prearate delicioase o poziționează pe Chef Patrizia în rândul bucătarilor de top.

Cu prilejul venirii sărbătorilor de iarnă, am stat la povești cu Patrizia Paglieri și ne-a acaparat cu nostalgia amintirilor culinare din coplilărie. Iar pentru ca totul să fie în spiritul sărbătorilor, Chef Patrizia ne-a propus o rețetă de desert fermecător, numai bun de pus pe masa festivă de Crăciun sau Revelion.

Citește gratuit ediția de decembrie a revistei Unica. O găsești AICI

Care este cea mai importantă lecție culinară învățată de la bunica dumneavoastră?

Mâncarea gătită de bunica mea era excelentă dintr-un motiv pe cât de simplu, pe atât de esențial în lumea culinară: folosea, de fiecare dată, ingrediente de sezon proaspete. Aceasta cred că este o lecție importantă pentru orice bucătar.

Care era preparatul vedetă al mesei de sărbătoare din copilărie?

Raviolli și iepurele cu măsline erau mereu vedetele când ne strângeam în jurul mesei festive.

Ce vă plăcea cel mai mult să mâncați în copilărie? Și ce mâncare detestați?

Am iubit dintotdeauna dulciurile. Ciocolata și înghețata au fost, de când mă știu, preferatele mele.

Pe de cealaltă pare, pot spune că nu îmi place carnea de miel și nu îmi plac, sub nicio formă, melcii. Nici acum nu pot mănânca așa ceva. De melci îmi este silă și nu suport mirosul acela specific al cărnii de miel.

Citeşte şi: INTERVIU | Chef Patrizia Paglieri e Superwoman

Ce preparat culinar vă vine prima oară în minte când auziți cuvântul “acasă”?

Acest cuvând mă trimite negreșit cu gând la mama mea. Am amintiri culinare extraordinare legate de mama, de sosurile pe care mi le făcea, de cannelloni cu ragu…

Dacă Patrizia Paglieri ar fi numele unei prăjituri, din ce ingrediente ar fi ea făcută?

Ar fi o prăjitură pe bază de cremă de fistic. Un mousse de crema de fistic. Ador aroma fisticului. Da, după ciocolată și înghețată, crema de fistic este un alt dulce preferat.

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și gospodinele își planifică deja meniul festiv, este momentul să le venim în ajutor cu o sugestie de desert à la Patrizia Piglieri. Ce desert le recomandați cititorilor Unica?

Dacă vorbim de sărbători, atunci trebuie să avem pe masă tiramisu. Este unul dintre deserturile mele preferate, este un preparat fin, rafinat, ușor de pregătit și foarte, foarte gustos. Eu vă propun un alt fel de tiramisu, o  variantă care are la bază la baza două feluri creme delicioase: crema de ciocolată și crema albă. Pentru a-i da un aer aparte, rustic, tradițional, vom monta desertul în borcănașe.

Tiramisu cu două feluri de cremă

EXCLUSIV Cum prepară Chef Patrizia Paglieri cel mai bun tiramisu pentru masa festivă

Ingrediente (8 porții/8 borcane): 150 g zahăr pudră, 100 g cacao pudră, 250 g mascaprone, 1 litru smântână dulce, 300 ml cafea, 300 g pișcoturi.

Mod de preparare:

Începem prin a împărți, în mod egal cantitatea de smântână dulce în două boluri. Într-un bol mixam smântână dulce cu 250 g de mascarpone și cu 75 g de zahăr pudră până când crema se întărește.

Lăsăm crema albă de o parte și ne apucăm de crema de ciocolată.  Luam cel de-al doilea bol cu smântână, adăugăm pudra de cacao și restul de zahăr care ne-a mai rămas și mixăm bine toate ingredientele. Crema de cacao trebuie să aibă o consistență mai moale față de crema albă.  În cazul în care crema de ciocolată este mult prea lichidă, mai puteți adaugă pudră de cacao.

După ce terminăm cu cremele, putem începe asamblarea borcanelor. Pe fundul fiecărui borcan punem jumătate de lingură de cremă de ciocolată pe care o întindem pentru a crea un strat subțire pe toată suprafața bazei borcanului.

Înmuiem pișcoturile în cafeaua caldă (le introducem în bol și le scoatem pe loc, pentru ca ele să nu se îmbibe în exces cu lichid), iar apoi le așezăm în borcan, cu burta în sus, într-un singur rând. Dacă pișcoturile sunt prea lungi și nu intră în borcan, le putem ajusta rupând o parte din ele. Peste pișcoturi, punem o lingură cu cremă albă pe care o întindem să acopere suprafața pișcoturilor. Atenție, nu trebuie să rămână goluri  între straturi, toate ingredientele trebuie apăsate bine pentru a se așeza perfect unele peste altele.

Urmează al doilea rând de pișcoturi, pe care le vom așeza peste cremă la fel cum am procedat cu primul strat. Peste pișcoturi punem câte o lingură cu cremă de ciocolată, având grijă să o așezăm uniform. La final, cu ajutorul unei site mici, pudrăm crema de ciocolată cu praful de cacao. Desertul nostru este gata!

Închidem borcanele și le punem la frigider pentru minimum patru ore înainte de a le servi invitaților. Eu recomand să preparați desertul în dimineața zilei de sărbătoare sau chiar cu o seară înainte, pentru a se răci în mod corespunzător. Preparatul este cu atât mai bun, cu cât este mai mult timp ținut la rece înainte de a fi mâncat. Buon apetito!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter