Oana Cuzino: Nu-mi doresc să fiu slabă, grăsimea feminină este atractivă

De Ileana Voicu Ghinea, pe

Oana Cuzino ne-a oferit un interviu în exclusivitate în care vorbeşte despre campania meatless Friday, o zi pe săptămână fără carne, pericolele din alimentaţia modernă, alternativele pe care le avem în cazul alimentelor nesănătoase. În plus, Oana Cuzino a mai răspuns la întrebările noastre despre grăsime, forme sexy şi chiar shaorma.

Despre campania Meatless Friday

Noi nu pledăm pentru vegetariasm sau excluderea cărni din alimentaţie şi mai ales a proteinelor de origine animală. Aud, însă, din ce în ce mai des că oamenii renunţă la consumul de carne şi asta din cauza acestei anxietăţi generale creată de informaţiile care vin din media. Este un fenomen care ţine de ceva ani buni. Să ne aminim de acele sperietori vizavi de hormonii de creştere injectaţi puilor sau curcanilor. Dacă ne amintim, rezultatele chiar erau dezastruoase, atât la femei, dar mai ales la bărbaţi sau băieţei. Să nu uităm de pubertatea precoce, care este un fenomen pe care-l vedem cu ochiul liber.
Trebuie ştiut faptul că de 3, 4 ani acest procedeu este interzis, iar cei care ar îndrăzni să încalce legea, ar fi pasibili de pedepse mari, injectarea cu hormoni de creştere putând fi comparată cu traficul de droguri, ca şi importanţă legislativă. Aşadar, este important de ştiut că nu se mai folosesc deloc.
Există antibiotice în carnea de la magazin?
Într-adevăr se folosesc antibiotice. Aici este o altă discuţie. Antibioticele nu sunt periculoase dacă timpul dintre momentul administrării antibioticului şi momentul sacrificării animalului este respectat ca şi durată. Antibioticul se elimină, dar dacă nu este respectată această perioadă pot apărea probleme aşa cum s-a întâmplat recent cu carnea de curcan.
Citeşte şi De ce nu slăbesc? 7 cauze la care nu te-ai gândit
Dacă vrei, putem spune că periculoasă pentru sănătatea noastră este carnea provenită de la animale care metabolizează foarte repede. Exemplul, porcul este animalul care metabolizează foarte repede, de aceea el şi mănîncă foarte repede. În aceste cazuri, ale animalelor care mănâncă foarte repede, reziduurile nu se elimină, toate acestea depunându-se în grăsime. De aceea este foarte bine ca aceasta să fie îndepărtată şi, mai bine decât atât, ar trebui să evităm zona de carne împănată, alegând proteina simplă, muşchiul.
În concluzie, pe fondul acestei anxietăţi generale, tot mai multă lume renunţă la consumul de carne.
Alternative la carnea roşie
Pentru persoanele care fac aceste alegeri, există evident alternative. Peştele, este una foarte populară, dar şi aici mare atenţie. Medicii recomandă ca peştele să fie inclus în alimentaţie doar de două ori pe săptămîna din cauza concentraţie de metale grele. Important de reţinut este faptul că dimensiunea peştelui este direct proporţională cu această concentraţie de metale grele. Putem să alegem sardine, hamsie, somon, în special cel sălbatic.
Oana Cuzino: Nu-mi doresc să fiu slabă, grăsimea feminină este atractivă
Dacă nu avem surse de carne naturală, de curte, de unde cumpărăm carne sănătoasă?
Dacă avem posibilităţi materiale putem alege carnea etichetată ca fiind bio. Adevărat, este scumpă, dar foarte mulţi specialişti americani spun că totuşi aceasta ar fi o opţiune inteligentă şi sănătoasă.
Ideal ar fi să alegem şi vegetalele bio, însă nu întotdeauna sunt posibilităţi, de aceea indicat ar fi să alegem acest tip de carne. Aşa cum spuneam şi mai devreme, animalele metabolizează mult mai repede toate pesticidele şi substanţele chimice, ceea ce nu se întâmplă şi în cazul vegetalelor.
Apropo de campania Meatless Friday. De ce este bine să renunţăm la carne, chiar şi pentru o zi. Ce se întâmplă în organismul nostru?
Noi vrem să încurajăm oamenii să gândească puţin şi să rupă monotonia alimentară specifică vieţii agitate pe care o trăim cu toţii. Oamenii care sunt la birou zi de zi şi au acest program infernal au început să-şi comande zi de zi acelaşi fel de mâncare, un om face comanda pentru toată lumea. Acest automatism de hrănire devine un real pericol pentru sănătatea noastră. Iată ce morbiditatea uriaşă există în România. Ne întrebăm de ce sunt atâtea cazuri de insuficienţă renală cronică, de ce avem atâtea centre de dializa, de unde atâtea probleme cardiace şi de ce atât de mult cancer.
Nivelul crescut de hemocisteina, principala cauză de geneză a bolilor cardiovasculare, este determinat de consumul de carne. Acesta ar fi al doilea motiv care a dus la naşterea acestui proiect.
Legume, fructe şi sport toate în doze zilnice
De asemenea, consumul excesiv de carne ne dă senzaţia de saţietate şi, astfel, nu mai simţim nevoia să consumăm vegetale sănătoase. Pe lângă încărcarea cu colesterol şi toxine în sine, lipsa din alimenţie a vegetalelor duce la reducerea consumului de fibre, acestea având un rol decisiv în menţinerea greutăţii la un nivel sănătos. Cheia siluetei perfecte este prezenţa fibrelor în alimentaţie. Dintr-un simplu piure sau o porţie de cartofi prăjiţi nu obţinem necesarul de fibre de care avem nevoie.
Evident, alimentaţia este esenţială, dar nu este totul. Dacă fumezi şi bei băuturi carbogazoase, de exemplu, dar mănânci sănătos, nu înseamnă că ai un stil de viaţă sănătos. Alimentaţia corectă trebuie completată cu o hidratare corespunzătoare, dar şi cu o activitate fizică pe măsură. Dacă se poate să introducem în programul zilnic câteva minute de sport, este perfect. Dacă nu, de două, trei ori pe săptămână un program de sport moderat face minuni pentru sănătatea noastră.
Citeşte mai departe şi află cum slăbim sănătos şi cum să consumăm seminţele şi nucile, pe pagina următoare!

CONCURS: In martie un IPad mini poate fi numai al tau! Intră şi căstigă! on.fb.me/XeIJVO

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter