La masă cu Chef Sorin Bontea. Ce preparate deosebite pregătește de sărbători

De Raluca Vițu, pe

Chef Sorin Bontea (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați maeștri bucătari din România. A devenit celebru pe micul ecran prin rolul de jurat din competiția culinară “Chefi la cuțite”. A urmat apoi experiența unică a reality show-ului “Asia Express”, unde a și a câștigat, formând o echipă cu Răzvan Fodor, premiul cel mare al competiției. Chef Bontea și-a început cariera culinară la vârsta de 16 ani și a trecut cu succes prin toate etapele necesare formării unui Chef desăvârșit. De-a lungul carierei sale culinare de peste 30 de ani, Chef Sorin Bontea a reușit să impresioneze prin profesionalism, prin ingeniozitate și pasiune. Nicolas Cage, Madonna, Van Damme și Roger Moore se numără printre vedetele internaționale care au avut ocazia să se delecteze cu preparatele lui Chef Bontea.

Chef Bontea ne-a împărtășit câteva amintiri gastronomice frumoase din copilărie și ne-a recomandat două preparate deosebite, savuroase pentru masa festivă.

Cum arată în familia ta masa de Crăciun? Și care este preparatul cel mai îndrăgit și așteptat de pe masă?

Arată cam ca în toate casele românilor, pentru că de Crăciun și eu pregătesc lucruri clasice, tradiționale. Îmi place să cumpăr carnea și să prepar singur cârnații, jumările etc. De obicei, de fiecare Crăciun, îmi place să fac un ciolan la cuptor, o rețetă destul de simplă, dar foarte, foarte bună. Mâ gândesc ca anul acesta să o prepar un pic înainte pentru a o posta ca sursă de inspirație pentru toți cei care mă urmăresc pe rețelele de socializare. Cel mai așteptat de sărbători este cozonacul, după o rețetă pe care o știu de la mama.

Citeşte şi: Sorin Bontea, cel mai bine plătit jurat de la „Chefi la cuțite”. Cât câștigă celebrul chef

Care era cel mai delicios fel de mâncare care se gătea la tine acasă în copilărie? Preparatul acela pentru a cărui ultimă îmbucătură se bate toată familia…

Mama gătește foarte bine, iar noi fiind trei băieți, găseam mereu motive să ne ciondănim pentru o ultimă bucată… de ceva. Mie mi-a rămas în minte cozonacul ei. Simplu, doar cu cacao, dar foarte pufos, frumos crescut.

Ce nu îți place să mănânci?

După ce am fost în Asia Express, niciodată nu mai spun niciodată. Am mâncat stinky tofu, lucru pe care nu l-as mai încerca niciodată și nici nu l-as găti. În rest, dacă luăm în calcul participarea la “Chefi la cuțite”, vă dați seama câte lucruri am mâncat și am încercat?! Rolul de jurat presupune și acest lucru – indiferent cum arată sau ce conține, preparatul trebuie gustat!

Care e felul de mâncare căruia nu-i poți rezista?

Savarinele! Nu aș putea refuza niciodată savarine! În perioada de filmări pentru “Chefi la cutițe”, de câte ori miroasea a ceva dulce, speram să fie savarină. Anul acesta mi le-am gătit singur, acasă.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ce rețete speciale le recomanzi cititorilor Unica?

De pe masa festivă nu ar trebui să lipsească o supă elegantă, plină de savoare, din coadă de vițel și legume și un preparat pe bază de pește.

Supă din coadă de vită cu legume și fidea

La masă cu Chef Sorin Bontea. Ce preparate deosebite pregătește de sărbători

Ingrediente: 1,5 kg coadă de vită sau de vițel, 1 țelină medie, 2 – 3 morcovi, 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă mare, 1 pungă Fidea cu ou Arnos 200g, sare și piper + următoarele legume tăiate julien: 1 țelină medie, 1 morcov mare, 1 dovlecel zucchini.

Mod de preparare:

Se taie în bucăți coada de vită (vițel) și se pune la fiert. Coada trebuie lăsată să fiarbă, pentru început, doar 2 – 3 minute. Apoi schimbăm apa și spălăm carnea, pentru ca supa să fie clară. Atenție, supa nu trebuie să fiarbă în clocot, ci să stea la circa 90°C, pentru câteva ore.

Citește gratuit ediția de ianuarie a revistei Unica. O găsești AICI

Punem din nou carnea în oală, adăugăm puțină sare și 3 litri de apă rece. Între timp, ceapa (necurățată de coajă) se taie în jumătate și se pune pe o plită fierbinte, cu partea albă în jos, pentru a se carameliza bine. Când coada este aproape fiartă, se adaugă legumele (țelina, morcovii, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel) curățate și tăiate bucăți mari. Ceapa se adaugă și ea, așa “arsă” pentru ca supa să prindă culoare. După ce legumele au fiert, le scoatem și strecurăm supa. De acum, nu vom mai avea nevoie de aceste legume.

Separat, adăugăm într-o oală cu apă clocotită legumele tăiate julien: morcovul, țelina și dovlecelul. Acestea trebuie să stea la fiert 2 minute, nu mai mult, doar pentru a se înmuia puțin. Când sunt gata, le scoatem cu o strecurătoare și le dăm de o parte.

Acum este timpull să punem pastele la fiert. Nu fierbem fideaua în supă, ci separat într-o oală cu apă, timp de 1 minut, după ceas. A venit momentul să montăm preparatul într-o farfurie adâncă sau într-un un bol. Se pune mai întâi fideaua fiartă și scursă bine de apă, apoi legumele tăiate julien, carnea scoasă de pe os și supă fierbinte.

File de doradă și cuș-cuș

La masă cu Chef Sorin Bontea. Ce preparate deosebite pregătește de sărbători

Ingrediente: 350 g file doradă, 1 lime, 1 cățel de usturoi, 1 morcov, 1 ardei gras sau ardei capia, 1 dovlecel zucchini, 1 ceapă, 2 – 3 frunze proaspete de salvie, ulei de măsline, 750 ml supă de pui, sare și piper, cuș-cuș.

Mod de preparare:

Începem cu prepararea cuș-cuș-ului: punem puțin ulei de măsline într-o cratiță și călim ceapa tăiată cubulețe cu usturoiul. Apoi se adaugă morcovul cubulețe și se mai lasă puțin la călit. Se pune și ardeiul gras (tăiat cubulețe), se călește pentru încă 30 de secunde, iar apoi cubulețele de dovlecel, tot pentru 30 de secunde. Se adaugă cuș-cuș-ul Arnos, supa și se lasă totul la fiert pentru 8 – 10 minute.

Peștele se gătește foarte simplu: într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline într-o tigaie, un cățel de usturoi, două frunzulițe de salvie, după care se adaugă fileul de pește. Acesta se ține puțin cu mâna în tigaie, apoi se adăugă sarea și piperul după gust și o feliuță de lime.

Citeşte şi: Cum gătește Chef Sorin Bontea peștele pentru masa de Florii

Când montăm peștele în farfurie, prima parte care a fost prăjită (adică partea cu piele) trebuie să fie în sus, pentru ca preparatul să aibă un aspect frumos.

Opțional, se poate prepară o salată din baby spanac cu zeamă de lime, puțin ulei de măsline, sare și piper.

Poftă bună!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter