Ana Ciontea: „M-am întrebat cât de puternic poate fi şocul pierderii cuiva drag“

De Monica Cismaru, pe Ultimul update Joi, 19 octombrie 2017, 13:47

Ana Ciontea, reputat actriţă de teatru şi film, poate fi urmărită în stagiunea actuală de la TNB în piesele „Două loturi“, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții“, „Revizorul“ și „Umbre“, cel din urmă făcând parte din Festivalul Naţional de Teatru, ce are loc între 20-30 octombrie 2017.

Ana Ciontea ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despsre cele mai recente roluri ale sale, cel din „Umbre“ şi cel din filmul de referinţă „Sieranevada“, de Cristi Puiu, şi despre trăirile unui actor în faţa publicului.

În ce măsură vă încarcă personal, într-un mod pozitiv, rolurile pe care le interpretaţi în prezent?

Asta mi-am dorit dintotdeauna: să fiu pe scenă. Îmi iubesc rolurile şi mă încarcă pozitiv, cum aţi spus. Nu uit intensitatea şi magia dorinţei de a fi actriţă. Port această dorinţă în mine ca pe ceva preţios şi tainic. E motorul care îmi fabrică energia de fiecare dată şi mă ajută să trec peste toate obstacolele.

Care e matematica artistică prin care descifraţi dv un rol?

Poate intuiţia, imaginaţia şi multe, multe repetiţii. Repetiţii în sensul de incercări pentru a valida pe scenă ce cred despre personaj, în relaţia cu partenerii, cu publicul.

ana ciontea umbre tnb

Scenă din piesa „Umbre“ (r: Vlad Cristache)

Piesa „Umbre“, de Marilia Samper, e selecţionat în cadrul  Festivalului Naţional de Teatru 2017. Care sunt resorturile apăsate de dv pentru rolul din acest spectacol?

Pentru mama, rolul din spectacolul „Umbre“, m-am întrebat cât de puternic poate fi şocul pierderii cuiva drag. Cum poate supravieţui o mamă după ce-i dispare fiica. Am lăsat aceste întrebări sa lucreze în mine şi răspunsul se află chiar în felul în care joc rolul. Mă bucur să-i văd la repetiţii şi în spectacol pe Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ. Regizorul spectacolului, Vlad Cristache, a creat un puzzle format din trei generaţii de actori şi, împreună, facem o echipă Mariana Mihuţ, Mircea Rusu, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Gavril Pătru, Emilian Mârnea.

Aţi făcut un rol memorabil cu Tanti Ofelia, în Sieranevada al lui Cristi Puiu. Cum aţi construit-o?

Nu am construit-o pe Tanti Ofelia. Am simtit ca şi cum se rupe ceva în mine şi cu această senzaţie am trăit în acel apartament pe parcursul filmărilor… sub privirile lui Cristi Puiu.

Aţi povestit cât v-a impreisonat experienţa de la Cannes, cu Sieranevada. Aţi intuit unde veţi ajunge cu filmul când a fost gata?

La Cannes m-a impresionat că poţi arăta lumii din ce poveste faci parte şi că lumea de acolo este dispusă să afle acest lucru. Sigur, vorbesc de povestea din „Sieranevada“. La prima proiecţie cred că nu am respirat şi aveam sentimentul că trebuie să afle toata lumea ce s-a întâmplat în acel apartament.

După „Sieranevada“ au urmat „Mariţa“ şi, mai nou „Charlton Heston“. Ce ne puteţi spune despre rolurile dv din aceste producţii?

Îmi pare bine că am lucrat cu regizorii Cristi Iftime şi Andrei Creţulescu pentru „Mariţa“ și „Charlton Heston“ şi sper că rolurile din aceste filme să aibă o primire bună.

Ce vreţi să oferiţi dv cu fiecare rol pe care îl interpretaţi?

Până la urmă pot considera că un rol e un cadou pentru public, pe care aș vrea să-l accepte cu generozitate. Şi aş mai vrea să-i facă pe spectatori să viseze.

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, va avea loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Mai multe informații pe www.fnt.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter