Vaccinul Novavax anti-COVID-19, eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini

De Unica.ro, pe
Vaccinul Novavax anti COVID-19 are peste 90% eficacitate, inclusiv împotriva noilor variante de COVID-19, după cum arată un studiu realizat pe 30.000 de persoane din SUA și Mexic.

După cum arată AFP, citat de Agerpres, vaccinul „a demonstrat o protecție de 100% împotriva formelor moderate și severe ale bolii și de 90,4% per ansamblu”, eficiența lui existând și împotriva noilor tulpini. În martie, un studiu de mică amploare arăta că serul are o eficiență de 48,6% împotriva variantei sud-africane.

Tehnologia folosită de Novavax este diferită de cea folosită de alte seruri autorizate deja în lume, funcționând pe baza unor proteine care declanșează un răspuns imunitar. Aceste proteine sunt fragmente purificate de virus, cu scopul de a stârni un răspuns imunitar.

Citește și: Experiment brazilian: chiar și un vaccin mai puțin eficient poate elimina virusul

Citește și: Medic: Mii de femei mor anual în România din cauza unui virus pentru care există vaccin

Citește și: Vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni anuală

Citește și: Studiu: O doză de vaccin anti-COVID-19 reduce la jumătate transmiterea bolii în aceeași familie

La momentul în care s-a desfășurat studiul, varianta predominantă care circula în Statele Unite ale Americii era cea din Marea Britanie. Au fost însă detectate și varianta braziliană, sud-africană și indiană printre participanții la studiu, după cum a spus Dr. Gregory Glenn pentru Reuters.

În general, vaccinul a fost tolerat bine de oameni. Printre efectele adverse s-au numărat durerea de cap, oboseala și durerea de mușchi. Un număr mic de participanți au experimentat efecte secundare considerate severe.

Novavax plănuiește să depună cerere de autorizare de urgență în Marea Britanie „în al doilea trimestru din 2021 și cât mai curând în SUA.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter