Întâlnirile cu persoanele apropiate, principala sursă de infectare cu noul coronavirus

De Unica.ro, pe
Din ce în ce mai multe studii și anchete epidemiologice arată că principala cauză a răspândirii noului coronavirus o reprezintă evenimentele private și întâlnirile cu persoanele apropiate.

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că cel mai important factor care a dus la creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România îl reprezintă petrecerile private. Autoritățile au luat astfel decizia de a interzice astfel de evenimente, cum ar fi nunțile, botezurile, mesele festive, pe un termen de 30 de zile. Din 15 octombrie și până în 14 noiembrie, cei care au avut programate astfel de evenimente au fost nevoiți să le amâne.

Citește online gratuit numărul de noiembrie al revistei Unica

Și un studiu realizat recent în Statele Unite ale Americii arată că întâlnirile cu prietenii și familia ne pot pune în pericol. Noul coronavirus se răspândește cel mai repede într-un mediu familial, atrag atenția cercetătorii americani. Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, a explicat la Digi24 de ce se întâmplă acest lucru.

Întâlnirile cu persoanele apropiate și petrecerile private, principalele surse de infectare cu noul coronavirus

„Există o tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, și bineînțeles că cu această ocazie există acest risc de răspândire a infecției de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”, a explicat medicul, menționând că astfel de întâlniri sau petreceri private sunt greu de controlat de autorități.

Valeriu Gheorghiță este de părere că această perioadă este una de sacrificiu pentru toată lumea și că nerespectarea regulilor se răsfrânge asupra tuturor.

Citește și: Românii își pot denunța vecinii la 112 dacă aceștia fac petreceri acasă cu mai mult de 20 de persoane

„Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea virusului în populație, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacți cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere.

Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție”, a mai spus Gheorghiță.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter