Doi elevi din Timișoara au fost admiși la universitățile Harvard și Cambridge

De Oana Savin, pe
Doi elevi de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timişoara au fost admişi la două dintre cele mai prestigioase universități din lume, Harvard și Cambridge.

Raluca Vlad și Radu Suciu vor avea ocazia să studieze la universități de top din lume.

Raluca va studia la Harvard, în SUA, deşi a primit oferte de la încă cinci universităţi din Marea Britanie, iar Radu – la Cambridge, universitate pe care a ales-o din şapte astfel de instituţii de prestigiu din vestul Europei la care şi-a depus dosarul de candidatură şi a fost admis, relatează Mediafax.

Mi-am dorit mereu să plec în străinătate, pentru că există posibilităţi de dezvoltare mult mai multe. Am aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie şi la Harvard. Pentru SUA a trebuit să dau nişte teste, echivalente BAC-ului american, în clasa a XI-a. La Harvard am completat mai multe date pe o platformă online, aveau nevoie să ştie rezultatele mele şcolare, ce activităţi extraşcolare am făcut, ce eseuri am scris. De asemenea, am dat şi un interviu pe Skype, cu un absolvent de la Harvard, care a încercat să mă cunoască. Totodată, am susţinut şi un test de limbă. Pentru Marea Britanie am început doar în toamna anului trecut să mă pregătesc, să întocmesc scrisoarea de intenţie, să strâng scrisori de recomandare de la profesori”, a declarat eleva din Timișoara.

Citește și: Remarcabil! Povestea tinerei fără adăpost care a fost admisă la Universitatea Stanford

Vlad a primit o bursă ce acoperă 90% din costuri, un an de studii la Harvard costând 78.000 dolari.

La Harvard, toată lumea stă în cămin. Într-un an sunt 1.600 de studenţi, dintre care 300 – 400 nu sunt americani, sunt tineri admişi din toată lumea. O să încerc să-mi găsesc de lucru în timpul facultăţii, viza de student îmi permite să lucrez doar în cadrul universităţii, aş putea oferi meditaţii. Eu îmi doresc să profesez în domeniul Informatică la finalizarea studiilor”, a explicat Raluca Vlad, care este înscrisă în clasa a XII-a la specializarea Matematică – Informatică, intensiv Informatică, şi a terminat fiecare an de studiu cu media 10 pe linie.

Ea a afirmat că nu își dorește să revină în România la finalizarea studiilor.

Pe de altă parte, Radu Suciu a fost admis la Cambridge, plus la alte patru universităţi din Marea Britanie şi două din Olanda. Iar Radu a ales Cambridge, unde vrea să studieze Dreptul şi visează să devină un avocat de succes.

Aveam emoţii pentru Cambridge, mai ales în timpul interviului, pe care l-am avut în universitate. Patru probe am avut, dintre care una scrisă, susţinute cu profesori de acolo. Fiecare probă avea un set de cerinţe specifice, fiecare profesor voia să afle alte lucruri de la mine. Prima ofertă am primit-o de la UCL (n.r. University College London), iar asta m-a liniştit puţin, pentru că eram sigur că aveam o ofertă la o universitate super ok. M-am bucurat foarte tare când am aflat că am intrat la Cambridge. Ştiam că la interviu m-am descurcat cât de bine am putut, nu ştiam dacă e de ajuns pentru ce caută ei şi aveam emoţii, dar într-un fel eram sigur că măcar am făcut tot ce am putut”, a povestit Radu Suciu.

Citește și: Ai avea șanse să intri la Universitatea Cambridge?

Radu își dorește să urmeze cursurile de master tot în Marea Britanie și, la fel ca Raluca, nu intenționează să revină în țară după ce își termină studiile.

Nu ştiu sigur dacă rămân în Marea Britanie, dar momentan nu am planuri să mă întorc acasă. Plus că mi-ar fi destul de greu să mă întorc, având în vedere că aş termina dreptul britanic, plus că acolo nu ai multe dintre piedicile pe care le ai în România în a face ceva la nivel înalt, dacă îţi doreşti şi poţi. În sensul că în unele cazuri, în România, nu contează doar cât ştii, ci intervin şi alţi factori în deciziile altora. Nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă, dar e o diferenţă”, a explicat el.

Taxa de şcolarizare la Cambridge este de 9.250 de lire, dar Radu va primi un împrumut de la Guvernul britanic ce va acoperi costurile. Banii îi va returna în momentul în care se va angaja.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter