Deschiderea unui cont pe rețelele sociale cu numele altei persoane, infracțiune pedepsită cu închisoarea

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 26 ianuarie 2021, 17:49
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că deschiderea și utilizarea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane este infracțiune. Aceasta va fi pedepsită cu închisoarea.

Fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii şi imagini video, constituie infracțiune, a decis completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește online gratuit numărul de februarie al revistei Unica

Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de Curtea de Apel Brașov. Totul a pornit de la un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private.

Acesta a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi pe numele fostei sale iubite, după care a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu aceasta, potrivit Agerpres.

„Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă că rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în decizia ÎCCJ. 

Citește și: Ce a hotărât instanța în cazul bărbatului care voia să devină cu 20 de ani mai tânăr

Potrivit art. 325 din Codul penal privind falsul informatic, „fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.”

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter