Cum depozitezi alimentele de bază pentru a le extinde termenul de valabilitate

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Vineri, 03 aprilie 2020, 19:10

Ne aflăm într-o perioadă în care mersul al cumpărături pentru aprovizionare nu mai poate fi o activitate zilnică. Restricțiile impuse de autorități în starea de urgență în care ne aflăm din cauza pandemiei de coronavirus trebuie respectate pentru a ne proteja sănătanea noastră și a familiilor, iar acest lucru înseamnă să mergem la magazine cât mai rar posibil, doar pentru achiziționarea produselor de strictă necesitate.

De aceea, trebuie să avem mai multă grijă de modul în care depozităm alimentele pentru a le prelungi, pe cât posibil, termenul de valabilitate.

Iată câteva trucuri de depozitare a produselor alimentare de bază:

  • Lactatele

Laptele resistă mai mult timp dacă, după desfacerea cutiei în care se află, este mutat și păstrat în recipiente din sticlă. Acestea rămân reci pentru mai mult timp și au un sistem de închidere mai eficient. Brânza își păstrează mai mult timp prospețimea și nu se mai îngălbenește dacă, înainte de a fi pusă într-un recipient din plastic, este învelită într-un prosop gros din hârtie îmbibat într-o soluție de apă și oțet (o parte oțet, două părți apă), potrivit openfit.com.

Citeşte şi: Cum să mănânci sănătos în izolare de coronavirus

  • Mezelurile

Mezelurile sunt cele mai predispuse alterării rapide, așadar ele trebuie ținute în frigider în partea din spate a rafturilor, unde este mai rece. În plus, pentru a evita uscarea lor, este recomandat să le păstrați în ambalajul original sau învelite în hârtie groasă, cerată, cum este cea pe care v-o dă vânzătorul când cumpărați mezeluri vrac, feliate.

  • Produsele de panificație

Pâine și produsele de panificație rămân proaspete un timp mai îndelungat dacă sunt înfășurate într-un prosop curat, uscat, de bucătărie și apoi puse în pungi din hârtie.

  • Fructele și legumele

Fructele și legumele trebuie depozitate separat. Produsele ce emit niveluri ridicate de etilenă -cum sunt merele, bananele, ceapa etc. – trebuie ținute separat de alte legume sau fructe, pentru a nu le altera. Cartofii se păstrează în locuri răcoroase și ferite de lumina directă, iar ciupercile își păstrează mai mult timp prospețimea dacă sunt puse în frigider, în pungi din hârtie. Citricele rezistă mai mult timp dacă sunt puse în pungi din plastic și păstrate la frigider. Cât despre verdețuri, acestea trebuie puse într-un recipient cu apă și păstrate în frigider.

sursa foto – 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter