„Colectiv”, premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar

De Unica.ro, pe

„Colectiv” a fost desemnată cel mai bun film documentar al anului 2020 la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”. De asemenea, este nominalizat alături de alte două filme pentru distincția LUX – the European Audience Film. 

„Colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câștigat Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediții a galei European Film Awards. Nu a fost singurul film românesc nominalizat la această categorie, celălalt fiind „Acasă, My Home” de Radu Ciorniciuc.

Citește online gratuit numărul de decembrie al revistei Unica AICI.

Documentarul românesc a mai concurat cu alte patru pelicule: The Cave (danez-sirian și nominalizat la Oscar în 2020), Gunda (norvegiano-rus), Little Girl (Franța) și Saudi Runaway (Elveția).

Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toti a venit către filmul COLECTIV este pentru mine mai ales o recunoaștere a importanței jurnalismului în societatea noastră, o recunoaștere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaștere a dreptului cetățenilor zilelor noastre de a fi respectați și protejați de politicienii statelor lor”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

„Colectiv” a fost nominalizat alături de „Another Round” și „Corpus Cristi” pentru distincția LUX Audience Film Award.

Citește și: Reacția lui Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare Colectiv, la documentarul „colectiv”: „Am simțit nevoia să ies din sala de cinema”

Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg. De asemenea, este propunerea României la premiile Oscar 2021, la secțiunea Cel mai bun lungmetraj internațional”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter