Când ar putea intra în vigoare certificatul de vaccinare european

De Unica.ro, pe
Certificatul de vaccinare ar putea intra în vigoare la final de iunie, ca un proiect pilot, după cum arată agențiile AFP și EFE, citat de Agerpres.

Sistemul complet și reglementările adiționale ar putea intra în vigoare la final de iunie, când începe sezonul estival. Acest calendar estimativ a fost anunțat de comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în contextul discuțiilor din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

Acest certificat va avea la bază un cadru european armonizat, însă anumite state membre UE au început deja să emită certificate proprii, conform Libertatea. Reynders a spus că utilizarea certificatului în alte scopuri decât pentru libertatea de circulație este la latitudinea statelor membre, atâta timp cât este respectată legislația europeană, mai ales în cazul datelor personale.

Citește și: CNCAV: Oamenii se vor putea vaccina cu AstraZeneca fără programare

Citește și: Câți români s-au infectat cu coronavirus după ambele doze de vaccin

Citește și: Profesorii nevaccinați anti-COVID-19 ar putea preda doar online

Citește și: Studiu: Vaccinul Pfizer, eficient în proporție de 100% în rândul copiilor

Acest certificat de vaccinare ar putea favoriza mobilitatea și fluidizarea valurilor de călători după un an în care deplasările au fost fie închise, fie îngreunate de pandemie. Actul va dovedi mai ușor că cei care îl dețin au fost vaccinați împotriva COVID-19, au fost testați negativ în urma unei proble PCR recente sau au fost imunizați în urma vindecării de boală. El va cuprinde un cod QR, care va asigura securitate și autenticitatea, cuprinzând strict informații esențiale (data nașterii, data eliberării certificatului și codul de identificare).

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter