Ce faci când simți că ai simptome de COVID-19. Recomandările lui Nelu Tătaru

De Unica.ro, pe

Numărul persoanelor care se infectează cu noul coronavirus crește îngrijorător. Oricât de precauți am fi, este bine să știm cum trebuie procedat în cazul simțim că avem posibile simptome de COVID-19.

Cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu SARS-CoV-2 sunt febra, tusea seacă, oboseala, dar şi durerile de cap, durerile musculare, durerile în gât, diarea, conjunctivita, pierderea gustului și/sau a mirosului, iritații la nivelul pielii sau decolorarea degetelor mâinilor ori a picioarelor.

Citește și: Handbalista Cristina Neagu are COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat ce putem face dacă avem semne de COVID-19 şi nu ştim dacă ne-am infectat sau nu cu virusul pandemic.

„În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital”, a explicat Nelu Tătaru, potrivit b1.ro.

Dacă se constată necesitatea unei testări, atunci se va face testul pentru COVID-19, iar rezultatul se va aștepta acasă, în izolare.

Citește gratuit ediția de octombrie a revistei Unica. O găsești AICI.

„Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. (…) Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore. Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a explicat ministrul Sănătăţii.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter