Artiștii și operatorii culturali îi cer ajutorul președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 24 martie 2021, 15:15
Peste 200 de asociații culturale, organizatori de evenimente și artiști îi cer președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să salveze domeniul cultural, atât de afectat de restricțiile impuse în pandemia de COVID-19. 

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/pasalau1.dev.unica.ro/site/wp-content/themes/unica-clean/functions.php on line 236

Prin scrisoarea deschisă, care are peste 200 de semnatari, oamenii îi cer lui Klaus Iohannis să ia „măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică” și „să realizeze un plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea.”

Artiștii îi cer președintelui Klaus Iohannis să salveze sectorul cultural

„A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.

Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu” – se arată în scrisoarea deschisă adresată președintului României.

Citește și: George Segal a murit. Actorul american avea 87 de ani

Cristina Cioran este însărcinată pentru prima dată

Scrisoarea unei amante către toate femeile măritate

Bărbatul acuzat că a agresat-o pe Laurette în hotel: A pus mâna pe plicul meu cu bani și țipa că vreau să o omor!

„Noi, artiștii și operatorii culturali, ne simțim îngrădiți de la dreptul fundamental al muncii, fără a fi în vreun fel compensați pentru pierderile noastre. Intervenția dumneavoastră, Domnule Președinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat și ar demonstra că Statul român prețuiește cu adevărat sectorul cultural și contribuția sa în societate.

De asemenea, dacă se va trece la realizarea acțiunilor solicitate anterior, de aceste măsuri vor beneficia și domenii conexe, cum ar fi domeniul Horeca sau domeniul turistic” – au mai adăugat aceștia.

„Cultura este sufletul unei comunități”

„Cultura deschide minți, creează identitate, contribuie în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor, sprijină educația, întărește comportamente individuale și sociale pozitive, crește încrederea oamenilor unii în alții, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei țări și colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate.

Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă și ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară” – au mai scris artiștii și operatorii culturali în scrisoarea deschisă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!