Vacanța de primăvară ar putea fi extinsă să includă atât Paștele ortodox, cât și cel catolic

De Unica.ro, pe
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că ia în calcul extinderea vacanței de primăvară, pentru a include atât Paștele catolic, cât și cel ortodox.

Motivul din spatele acestei posibilități este acela de a reduce deplasările în luna aprilie, după cum relatează Agerpres. Paștele catolic este sărbătorit anul acesta pe 4 aprilie, pe când cel ortodox pe 2 mai, fiind o distanță de aproape o lună între cele două sărbători.

„Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru- extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat”, a explicat Cîmpeanu în cadrul unei dezbateri organizate de Senat, pe tema finanțării învățământului superior.

Un alt avantaj prezentat de Cîmpeanu l-ar constitui derularea simulărilor. „Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a spus Cîmpeanu, citat de Libertatea.

Totodată, ministrul a menționat care vor fi și dezavantajele extinderii vacanței de primăvară: „Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai”, a explicat el. „Deci punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter