Un copil român a sunat la numărul de urgență în Canada. Poliția a fost la ușă în mai puțin de 5 minute

De Oana Savin, pe
Un copil român în vârstă de 6 ani a sunat la numărul de urgență din Canada. Poliția a ajuns la ușa acestuia în nici 5 minute, spre deosebire de România, unde cazul din Caracal a dovedit lipsa unei reacții rapide la un apel de urgență.

O româncă stabilită de 12 ani în Canada, a povestit cum se desfășoară lucrurile acolo atunci când este apelat numărul de urgență.

Iuliana Dună, în vârstă de 40 de ani, locuiește în orașul Calgary. Aceasta a povestit pentru Adevărul că polițiștii au sosit la ușa casei sale extrem de repede atunci când fiul ei a sunat la 911, numărul unic de urgențe din Canada.

Acum trei ani, în 2016, am lăsat copiii o oră în grija unei prietene. Cei mici au început să se certe. Se certau pe telecomandă și băiatul cel mare a zis că dacă sună la 911 o arestează pe cea mică și el poate avea telecomanda. Băiatul a ridicat receptorul și a sunat la 911. Copilul avea 6 ani atunci. Nici nu știu dacă a apucat să zică ceva, căci prietena i-a spus să închidă telefonul. În ami puțin de cinci minute, poliția a venit la ușă. Prietena s-a scuzat și le-a explicat situația”, a afirmat românca.

Totuși, polițiștii canadieni nu s-au mulțumit doar cu confirmarea verbală a faptului că apelul la 911 fusese făcut din greșeală.

Polițiștii au întrebat-o dacă le permite să intre în casă şi să verifice că totul este un regulă. Au vorbit cu copiii. Probabil că, dacă prietena mea se opunea, poliţistul n-ar mai fi aşteptat să dea procurorul mandat. Copilul nici măcar nu a apucat să zică «Alo!». De adresă – nici vorba – şi poliţiştii au avut o reacţie extrem de rapidă, aşa este mereu. Şi încă ceva: copiii sunt învăţaţi de la grădiniţă să sune la 911 dacă nu sunt în siguranţă. Cam asta e Canada, cu bune şi rele“, a explicat Iuliana Dună.

Femeia a povestit și ce i-au spus polițiștii fiului ei, care sunase la 911.

Băiatul meu mi-a spus că poliția a vorbit cu el și i-a spus să sune numai când este în pericol. La un moment dat, un coleg al băiatului meu a sunat la 911 ca să ceară ajutor la matematică. Şi în acel caz, poliţiştii au venit la uşă ca să se convingă de faptul că totul este în regulă. Au fost copii de-ai colegilor care au sunat la 911 – exact ca şi ai mei – de pildă că fratele sau sora nu-i dă o jucărie sau că vor să fie ajutaţi la teme etc. Poliţia s-a deplasat imediat şi nu le-a dat amendă. Dacă suni de câteva ori la mişto, atunci reacţionează autorităţile şi se poate lăsa cu sancţiuni“, a precizat românca.

Operatorii sunt foarte bine pregătiți

Iuliana Dună a explicat că în Canada operatorii de la celălalt capăt la liniei de urgență sunt foarte bine pregătiți: „În primul rând, cred că în momentul în care suni la numărul de urgenţă trebuie să fii localizat imediat, aşa cum se întâmplă în Canada şi în alte ţări. Primul lucru care te întreabă când suni la 911 aici este ”Eşti în pericol?”.

De asemenea,în Canada, la majoritatea apelurilor la 911 operatorii răspund în maximum cinci secunde. Și operatorii care lucrează la acest serviciu sunt extrem de bine pregătiți, având numeroase cursuri de calificare. Ei trebuie să îndeplinească și câteva condiții, precum să fie capabili să scrie 44 de cuvinte pe minut, să aibă un cazier impecabil și să cunoscă foarte bine geografia zonei în care vor activa.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter