Studiu: oamenii săraci vor avea nevoie de 10 ani pentru a recupera pierderile cauzate de pandemie

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 26 ianuarie 2021, 21:43
Un raport al organizației caritabile Oxfam arată că cei mai bogați oameni ai planetei și-au recuperat deja pierderile cauzate de pandemie, pe când oamenilor săraci le va lua un deceniu.

Raportul „Virusul Inegalității”, realizat de Oxfam, arată că cei mai bogați zece oameni din lume și-au crescut averea cu 500 de miliarde dolari de la începutul pandemiei. Totodată, pandemia a dus și la cea mai mare criză de locuri de muncă din ultimii 90 de ani, sute de milioane de oameni fiind acum fără loc de muncă.

Calculele din raport au fost făcute în caza listei de miliardari din topul Forbes, folosind date de la Banca Mondială pentru a calcula cu cât a crescut inegalitatea financiară la nivel global.

„În schimb, averile miliardarilor au crescut odată cu redresarea pieţelor de acţiuni, în pofida recesiunii din economia reală”, arată raportul, potrivit Libertatea. „Averea lor totală a atins 11.950 de miliarde de dolari în decembrie 2020, fiind echivalentă cu cheltuielile totale ale guvernelor pentru redresarea din criza COVID-19”.

În plus, procesul de redresare ar putea fi și mai dificil pentru oamenii care aveau probleme înainte de pandemie. „Când virusul a lovit, mai bine de jumătate din lucrătorii din țările sărace trăiau în sărăcie, iar trei sferturi din lucrătorii globali nu au acces la protecții sociale precum concediu medical plătit sau ajutor de șomaj,” mai subliniază specialiștii în raport.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter